Sadece yaş alın çökmeyin!

Sağlıklı yaşlanmanın püf noktaları - 1

Yaşlanma doğal bir süreç. Ancak sağlıklı yaş almak da bir o kadar mümkün. Bunun en temel yolu, yine mutfağımızdan geçiyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, “Yaşlanmaya karşı çoğumuz vücudumuza dışarıdan müdahalede bulunsak da, aslında yaşlanmanın etkilerini minimuma indirmek, yaş aldıkça enerjimizi kaybetmemek, cildimizin tazeliğini korumak vücudumuzun önce içine müdahale etmekle mümkün. Vücudumuzun sağlıklı yaşlanmasını sağlamak için doğru beslenmek, hareketsizlikten kaçınmak ve gerekli sağlık kontrollerini düzenli yaptırmak en önemli unsurlar” dedi. İşte işin uzmanından olmazsa olmazlar! 

2 gün balık 2 gün kuru baklagil 

Protein hayatın vazgeçilmezi. Haftada iki günden fazla kırmızı et tüketmeyin, haftada iki gün mutlaka balık yiyin. Yine haftada iki gün kuru baklagil tüketmeyi ihmal etmeyin. Liften zengin beslenmek hem fazla yağın bağırsaklardan geri emilimini önlüyor hem de bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesini sağlıyor. Bağışıklığın kuvvetlenmesine yardımcı oluyor. Sakatat, salam, sucuk, pastırmadan ise kesinlikle uzak durun. 

Vitaminler meyvenin kabuğunda saklı 

Sebze ve meyvelere rengini veren her bileşen farklı bir antioksidan kaynağı. Bu nedenle günde 2-3 porsiyon farklı meyveyi kabuğuyla tüketin. Sebzeleri doğrarken vitamin kaybını önlemek için sebze bıçağı kullanın. Sebzeleri yüksek sıcaklıkta uzun süre pişirmek vitamin mineral kayıplarını yüzde 40’a çıkardığından sebzeleri buharda veya ızgarada pişirmek en doğrusu.  

Kalbiniz için günde bir avuç ceviz, fındık

Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar antioksidan içerikleri sayesinde kalp damar sağlığını koruyor, kanseri ve yaşlanmanın olumsuz etkilerini önlüyor. Aynı zamanda cildin kurumasına karşı fayda sağlıyor ve elastikiyeti artırıyor.  

Sigara, hazır gıda, kızartma yasak!

Gereğinden fazla karbonhidrat, protein ve yağ, kafein (kahve, çay, gazlı içecekler), konserve besinler, alınması gerekenden fazla kırmızı et tüketimi, alkol ve sigara, yağda kızartılmış besinler, hazır gıdalar, margarin ve yapay renklendirici gibi besinler yaşlanmayı kolaylaştırıyor. 

Tavuk derisi kesinlikle tüketmeyin 

Süt ve süt ürünlerini yağsız veya yarım yağlı tercih edin. Etleri görünür yağlarından ayırın, tavuğu derisiyle beraber tüketmeyin ve et yemekleri yaparken kendi yağıyla pişirin. İlave yağ eklemeyin. 

En az 8 bardak su 

Su vücutta oluşan atık maddeleri temizliyor ve hücre yenilenmesini hızlandırıyor. Bu nedenle günde 8-10 bardak su içmeyi unutmayın. 

4 saatten fazla aç kalmayın!

Sabah uyandığınızda ilk bir saat içinde mutlaka kahvaltı edin. Sonrasında 3-4 saat aralıklarla beslenin. İki öğün arasında 4 saatten fazla aç kalmayın. Aç kalmak kan şekerini düşürdüğünden bir sonraki öğünde ani yükselmelere neden olur. Bu da vücudun yağ depolarını artırır,  serbest radikal oluşumu ve hücre hasarını fazlalaştırır. 

Buğday, yulaf: Evet 

Reçel, şeker: Hayır

Gerekli vitamin ve mineraller için dengeli beslenin. Vücuda alınan fazla enerji yağ olarak depolandığından serbest radikal oluşumunu hızlandırıyor. Bu da hem cildin yaşlanmasını hızlandırıyor hem de bağışıklık sistemini düşürüyor. Bu nedenle tam buğday, bulgur, yulaf gibi işlenmemiş tahılların tercih edin. Sofra şekeri, reçel, beyaz un, beyaz pirinç gibi besinlerin tüketiminden uzak durun.

YARIN: Pırıl Pırıl bir cilt için...