Saç ekimi sonrası ne yapılmalı, ne tür bir bakım uygulamanız gerekebilir?

Saç ekimi sonrası yapılması gerekenler nelerdir? Saç ekimi, ciddi bir operasyondur. Bu nedenle ekimden önce nasıl ki ciddi bir araştırma ve ön hazırlık gerektiriyorsa, ekimden sonra da dikkat edilmesi gereken oldukça önemli noktalar vardır.

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Çeşitli Bakımlar

Saç ekiminin boyutu küçük de olsa büyük de olsa ciddi bir operasyondur. Bu nedenle ekimden önce nasıl ki ciddi bir araştırma ve ön hazırlık gerektiriyorsa, ekimden sonra da dikkat edilmesi gereken oldukça önemli noktalar vardır.

Saç ekimi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

İlk geceden itibaren yapılması ve yapılmaması gerekenler uzmanlar tarafından belirlenir. Sonrasında kişi ne kadar hassas ve titiz davranırsa saç ekiminin başarısı da o denli artar.Saç ekimini yaptırdınız. Eve ya da otele döndünüz. İlk geceyi oldukça dikkatli geçirmelisiniz.

Özellikle FUE saç ekimi sonrası yapmanız ve yapmamanız gerekenler şunlardır:

Ağır işlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Ağır bir mobilyanın bir yerden bir yere taşınması gibi uzun süre terletecek yoğun işlerden kaçınılmalıdır. Çünkü vücut terlerse kafa derisi de terler, bu da saç köklerinin ilk geceden zarar görmesi demektir. Vücut yorulursa saç kökleri ilk gece henüz çok güçsüz ve tam yerleşmemiş olduğundan kopabilir; zarar görebilir.

Stresten, paniğe, kaygıya, sinirlenmeye yol açacak psikolojik hadiselerden uzak durulmalıdır. Saç köklerimiz hassastır ve psikoloji vücudumuzun her noktasını etkilediği gibi saçlarımızı da doğrudan etkiler. Saç ekiminden sonraki ilk gece cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir. Vücut henüz bir operasyondan çıktığı için, yoğun ve yorucu eylemler saç köklerini zedeleyebilir.

İlk bir hafta antibiyotik kullanacağınız için alkol kullanılmamalıdır, doğrudan kana karışacağı kullandığınız ilaçlarla reaksiyona gireceği için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunlar basit ama gerekli önlemlerdir. Fue sonrası saç ekiminde ilk gece bir miktar gerginlik, hissizlik ve ağrı olabilir. Doktorunuzun size verdiği ilaçları kullanırsanız ve yapılması gereken kurallara uyarsanız rahat bir gece geçirebilirsiniz.

İlk üç gün yatış pozisyonunuz sırt üstü olmalı. Tepe bölgenize ekim yapıldı ise, ense bölgenizi bir havluyu rulo yaparak destekleyebilir ve tepe bölgenizdeki ekilen saçların yastığa sürtünme durumunu ortadan kaldırabilirsiniz. İlk üç gün yan yattığınız takdirde, şakak ve alın bölgenizde bir miktar ödem (şişlik) olabilir. Bu bağlamda belli başlı yasaklara uymak kaydıyla istediğiniz pozisyonda uyuyabilirsiniz.

Saç ekimi işleminden bir gün sonra, ense bölgenizdeki bandajın çıkarılması için bir pansuman yapılması ve ekim yapılan bölgenin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bandaj çıkarıldıktan ve pansuman yapıldıktan sonra alın bölgenize bir saç bandı takılacaktır. Bu bant ekim yapılan bölgede bir miktar var olan ödemin, alından gözlerinize doğru inmesini engelleyecektir.

Saç ekiminden sonraki günü birinci gün kabul edersek ikinci günü ekim yapılan bölgeye herhangi bir uygulama yapılmamaktadır. Sadece doktorunuzun size vermiş olduğu antibiyotik ve ödem giderici ilaçları kullanabilirisiniz.

İlk 3 gün içerisinde dikkat edilmesi gerekenler ise şu noktalardır:

İlk gün asla ve asla saçlar yıkanmamalıdır. İşlemin ertesi günü, ekim yapılan hastanede pansuman yapılacaktır. İlk yıkama işlemi, ekim yapıldıktan sonraki 3.gün yapılır. Size tüm detaylarıyla anlatılacak olan ilk yıkama işlemini evinizde de gerçekleştirebilirsiniz.

Yağmurdan, güneş ışınlarının etkilerinden; atmosferdeki çeşitli polenlerden etkilenmemek için, İlk 72 saat içinde dışarı mutlaka şapka takarak çıkılmalıdır.
Saç ekimi yapılmış bölgeyi hiçbir yere çarptırmamaya özen gösterilmelidir.

15 günlük sürede dikkat edilmesi gerekenler:

Saç ekimi yapılan bölgeyi komple 15 gün dahilinde güneş ışınlarından tamamen korumak gerekir.

Havuz, sauna, hamam gibi ısı derecesi yüksek ve durağan sulara girmek enfeksiyon olma riskini arttırır.
Saç yıkama losyonu ve ph dengesi 5.5 olan antibakteriyel şampuanla saçlar her gün aksatılmadan 15 gün boyunca yıkanmalıdır.

Bunun dışında ensede hiçbir şekilde iz kalmayacaktır. (Mega seanslarda saçlar sıfır ya da çok kısa kestirildiği zaman çok az bir iz kalma durumu olabilir.Ensede uyuşukluk hissi olmayacak ve tamamen iyileşme sağlanacaktır. Çünkü o bölgede herhangi bir sinir kesilmeyecek, damarları ilgilendiren bir müdahale olmayacaktır. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra saç köklerinin çıkışı, saçların doğal görünümünde olacaktır. Saç köklerinin alındığı alanda ikinci haftadan sonra bir miktar sivilceler oluşabilir.

Saç köklerinin, ekim yapıldığı bölgede yeni ekilen saç köklerini beslenmesi için yeni kılcal damarlar oluşacaktır. Bu kılcal damarlar etrafındaki saç köklerinin beslenmesini arttırdığı gibi zayıf saçların güçlenmesine ve dökülme sürecinin gecikmesine neden olacaktır. Enseden alınan saç kökleri yeterli sayı da ise ekim bölgesindeki saçlarınız istediğiniz sıklıkta olacaktır.

Fue sonrasında saçlar nasıl yıkanmalıdır?

Saç ekiminin ilk iki günü saçların yıkanması, enfensiyon riski taşıdığı için riskli ve tehlikelidir. Ancak ekimden sonraki üçüncü gün saçlar uzman bir ekip tarafından ya da size verilen örnek saç yıkama videosundaki gibi yıkanabilir.

Doktorunuzun saçınıza uygun olarak verdiği ya da reçete ettiği losyon, 2 hafta süreyle her gün bir veya iki kez kullanılmalıdır. Ekim alanına ve ense kısmına parmak uçları ile dokunarak sürülen losyon 45 dakika bekletildikten sonra ılık ve tazyiksiz bir su ile akıtılmalıdır. Hemen ardından ph değeri 5.5 olan antibakteriyel şampuan ile yıkanmalıdır. Ense bölgesine normal yıkama hareketleri, devinimleri yapılabilir. Ancak ekim bölgesinde bir süre hassas olmak gerekir. Ekim yapılan bölge yumuşak, masaj yapar gibi yıkanmalıdır.

Uygulayacağınız tüm bakımlar; saç ekimi sonrasında size anlatılacak, uygulamalı olarak gösterilecek, yazılı ve video olarak da verilecektir. Saçlar, ekim işleminden sonraki ilk günlerde tazyiksiz bol su ile yıkanmalıdır. İlk haftadan sonra ekim yapılan bölgeye yıkama yapılırken, parmak uçları ile yavaş yavaş ovalayarak yıkama işlemi yapılabilir. Sürtme ve masaj hareketleri 2 hafta boyunca dikkatle yapılmalıdır.

Yıkamanın birinci haftasından sonra ekim yapılan bölgedeki saç telleri yıkama ile birlikte yavaş yavaş dökülmeye başlayacaktır bu durum normaldir, kaygılanacak ve endişe edecek bir durum değildir. Saç kökleri bir bölgeden başka bir bölgeye transfer edildiği için saç tellerini taşıyamaz ve %80 cilt yüzeyinde görünen saç telleri dökülür. İkinci aydan sonra ayda 1-1.5 cm. cilt altına nakledilen saç kökleri çıkmaya ve uzamaya başlarlar.

Saç ekim işleminin 10. gününden sonra, ekim yapılan bölgedeki kabukların dökülmüş olması gerekmektedir. Dökülmedi ise yıkama yaparken parmaklarımızla daha sert bir masaj hareketi ile tamamını dökmelisiniz. İki haftadan sonra ekim yapılan bölgenin tertemiz olması gerekmektedir.İlk 1- 1-5 ay ekim yapılan ve saç köklerinin alındığı bölgede kişinin cilt yapısına bağlı olarak bir miktar kızarıklıklar olması normaldir.

Saç ekiminden sonra ekim ve alım yapılan bölgede bazen yoğun bir kaşıntı olmaktadır. Bu gibi durumlarda doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Saç yıka işleminden sonra saç kurutma makinesi tavsiye etmiyoruz. Bu tür dış etkenlere bağlı doğal olmayan ürünlerin ense ve saç ekimi yapılan bölge için kullanılması uygun değildir. Sürtme hareketi yapmadan dokunarak havlu ile saçın nemi alınabilir.

Unutulmamalıdır ki, yara ve belirli bir hasar olmasa da hassas olan ense ve saç ekim bölgesine çok iyi bakım yapılmalıdır. En ufak bir ilgisizlik ya da yanlışlık gereksiz yere acı çekilmesine sebep olabilir. Saç spreyi ve jöle gibi ürünlerin, saçların tamamının çıkma süreci tamamlanmadan kullanılmaması gerekir.

İyileşme sürecini şu şekilde özetlenebilir:

İlk gün:

Ense bölgenizdeki bandaj çıkarılır pansumanınız yapılır. Pansumanızın saç ekiminizi yapan uzmanalar tarafından, doktor kontrolünde yapılması gerekir. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra, özellikle ilaç kullanımı ve dikkat etmeniz gerekenler size anlatılacaktır.

İkinci gün:

Bu gün tamamen dinlemeniz tavsiye edilir. Herhangi bir işlem yapılmaz. Saç kökleri iyileşme sürecine bırakılır.

Üçüncü gün:

Saçlarınızın ilk yıkama günüdür. Yıkama işlemi için saç ekimi yaptırdığınız hastaneye yakınsanız uzmanlar tarafından yapılması tavsiye edilir. Ya da size anlatılan, yazılı ve video olarak verilen görüntülerdeki gibi yıkama işlemini yapabilirsiniz.

Onuncu gün:

Ense ve ekim kısmındaki kabukların tamamının yıkanma sonucu dökülüp dökülmediğini kontrol etmeniz gerekir.

On beşinci gün:

İyileşme nihayete ermiştir. Saç ekimi uzmanları tarafından aranacak ve tavsiyeler verilecektir.

Birinci aydan sonra ekilen saçların yarısından fazlası dökülür. Dökülen saçlar ikinci aydan sonra tekrar çıkmaya başlayacaktır. Endişeye gerek yoktur. Bu da saç ekiminin bir parçası ve doğal olan kısmıdır.

İkinci aydan sonra ayda 1-1.5 santim saç kökleri çıkmaya ve uzamaya başlar. Bu süreç tam olarak bir yılı bulmaktadır. Saçlarınızın dökülmeden önceki haline yavaş yavaş kavuşur.

Artık saçlarınıza istediğiniz bakımı, uygulamayı yaptırabilir, istediğiniz gibi uzatabilir ve kestirebilirsiniz. Daha önce var olan saçlarınızla aynı özelliğe sahip saçlara kavuşursunuz.