Rutin kontrolde sınıfta kaldık! Halkın %71'i kendini sağlıklı zannediyor!

Türkiye'nin sağlık okuryazarlığı raporu; halkın %71'inin kendini sağlıklı sanarak hiçbir tetkik yaptırmadığını, %83'ünün ise kronik hastalığını bilmediğini ortaya çıkardı.

ÖZLEM BEYTÜT

Siemens Healthineers Türkiye, ülkedeki sağlık farkındalığını ölçen 'Sağlık Okuryazarlığı Araştırma Raporu'nu yayınladı. Şubat ve mart aylarında Türkiye'nin 26 ilinde ülkenin toplumsal yapısı gözetilerek yapılan araştırmanın sonuçlarını Siemens Healthineers Türkiye Görüntülemeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ertan Cömert ve Laboratuvar-İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gürdal Şahin ile Siemens Healthineers Bilkent Ankara Şehir Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Filiz Akbıyık ve İstanbul Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memduh Dursun açıkladı.

Türkiye'de kendini sağlıklı görenlerin oranı %71 olurken, düşük eğitim düzeyinde bu oran %54'e geriledi. Kronik hastalığını bilmeyenlerin oranı %83 çıktı.

Araştırmaya göre bireylerin %61'i devlet hastanesini, %22'si ise özel hastaneleri tercih etti. Tercih dağılımında üniversite hastanelerinin %8, sağlık ocaklarının ise %9'luk paylara sahip olduğu görüldü.

Katılımcıların %56'sı kanser tedavileri hakkında bilgi sahibi değil, %44'ü kemoterapiyi bilmiyor.

Sağlık tetkiklerinin yer aldığı e-nabız sisteminin kullanım oranı %55.

Halkın %84'ü hiç check-up yaptırmadığını, %2.5 yaptırdığını söyledi. % 64 mamografi çektirmediğini belirtti. Bu gruba mamografi çektirmeme nedenleri sorulduğunda % 76'sının ihtiyaç duymadığını söyledi. Düzenli mamografi çektirenlerin oranı ise %4.

"Yarın kan testi yaptırmak isterseniz, öncelikle hangi değerlerinizi öğrenmek istersiniz?" sorusuna erkeklerin %48'i 'şeker', kadınların % 28'i 'demir' dedi.

Araştırmaya katılanların %62'si radyoloji hizmetleri ile ilgili bilgileri doktor ya da hemşireden, % 27'si internetten, % 3'ü ise sosyal medyadan araştırma yaparak edindiğini belirtti.