Rotavirüsten aşı korur

Okul kaynaklı rotavirüs vakalarında artış yaşanıyor. Bulaşıcılığı yüksek olan salgının en çok çocuklarda görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Yeşim Eker Neftçi, “Korunmanın en önemli yolu aşı olmak” dedi.

Çocukların birden fazla kez rotavirüs ile hastalık geçirebildiğini ancak her bir enfeksiyonun şiddetinin bir öncekinden daha az olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker Neftçi, "Şu an piyasada 2 tipe ve 5 tipe karşı antikor geliştirme özelliği olan, ağızdan sıvı şeklinde uygulanan iki farklı aşı var. Aşı 2 ay ila 8 ay arasında tamamlanmalı. İlk doz yapılması için son süre 3. ay olarak kabul edilir. Rotavirüs aşısı devletin rutin aşılama programında yok ancak ailelere aşılamanın önemli olduğunu her fırsatta iletip aşıyı yapmaya teşvik ediyoruz" diye konuştu.

ANNE SÜTÜ KORUYUCU

Dr. Neftçi, sözlerine şöyle devam etti: "Hastalık 3-24 aylık bebeklerde çok şiddetli olma eğiliminde. O yüzden erken aşılama önemli. Neredeyse tüm çocuklarda 4-5 yaşına kadar enfeksiyona dair tipe özgü antikorlar gelişir. 3 aylıktan küçük bebekler anneden süt yoluyla ve plasentadan geçen antikorlar sayesinde görece korunur. Yenidoğanlar ve enfekte çocuklarla yakın temas halindeki erişkinlerde enfeksiyon genellikle belirtisizdir."

Antiviral ilaçların ve antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığını payla- şan Dr. Neftçi, "Çalışmalar kusma ve ishal önleyici ilaçların faydasını göstermiyor. Probiyotikler faydalı olabilir, bazı çalışmalar çinkonun hastalıktan toparlanma sürecini kısalttığını gösteriyor" dedi.

EN ÇOK 3-24 AYLIK BEBEKLER ETKİLENİYOR

Rotavirüs enfeksiyonunun tipik olarak, genellikle enfeksiyon ajanını aldıktan sonraki 48 saat içinde başladığının altını çizen Dr. Yeşim Eker Neftçi, "Kuluçka süresi 1-7 gün aralığında değişebilir. Hafif-orta ateş eşlik edebilir, genellikle kusma vardır. Bunun ardından da sık, sulu ishaller başlar. Kusma ve ateş genellikle hastalığın ikinci gününde biter, ancak ishal sıklıkla 5-7 gün devam eder. En şiddetli hastalık, tipik olarak 3-24 aylık bebeklerde oluşur. Tanı için gaytada bakılan antijen testinin pozitif çıkması yeterlidir, klinik bulgular da laboratuvarı destekler" dedi.