YASEMİN İLAN
Genel olarak sağlıklı ve dengeli beslenme, ihtiyacımız olan tüm vitaminleri, mineralleri ve eser elementleri sağlar. Ancak yaşımıza ve durumumuza bağlı olarak ihtiyaçlarımız farklı olabilir. Gıda takviyeleri, konsantre besin kaynakları, yani vitaminler ve mineraller, besleyici veya fizyolojik amaçlı maddeler veya diyetin eksikliklerini telafi etmeyi amaçlar. Her vitamin çeşidinin sağlık açısından farklı bir önemi ve görevi vardır. Yeterli miktarda vitamin alınmaması durumunda bazı hastalıklar meydana gelebilir. İhtiyaç duyulan vitaminin doğal gıdalarla ya da takviye olarak hazırlanan ürünlerle karşılanması durumunda bu rahatsızlıklar önlenebilir. Vitaminlerin öncelikli olarak doğal kaynaklardan alınması önerilir. Düzenli sebze ve meyve tüketimiyle, ihtiyaç duyulan vitamin değerleri normal seviyede tutulabilir. Fakat yeterli ve düzenli beslenmenin sağlanamadığı durumlarda takviye olarak hazırlanan ürünler kullanılabilir.
BALIK YAĞI TAKVİYESİ ÖNEMLİ
"Balık yağı yani omega 3 hafıza ve kolesterol fonksiyonuna oldukça destekçi, multivitamin ise bağışıklığın korunmasına çok destek olmakta" diyen Dr. Murat Topoğlu, "Eczaneden balık yağı veya multivitamin kapsülleri alıp bir kaç tane kullandıktan sonra, unutuyoruz, tarihi geçtiğinde de çöpe atıyoruz. Benim önerim kesinlikle düzenli olarak bu takviyelerin alınması. Vitamin ve balık yağı her zaman kullanılması önerilen takviyelerdir. 11 yaşından itibaren herkesin kullanması gerekir" diye konuştu.
A VİTAMİNİ: A vitamini diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına ve korunmasına yardımcı olur. Göz retinasında renk veren pigmentleri ürettiği için aynı zamanda retinol olarak da bilinir. A vitamini, özellikle düşük ışıkta iyi görüş elde etmeyi sağlar. Aynı zamanda sağlıklı hamilelik ve hamilelik sonrası anne sütü ile emzirmede büyük rol oynar.
B VİTAMİNİ: Bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça fazla role sahip olan vitamin grubudur. Bedende enerji üretiminden ve diğer birçok metabolik faaliyetlerden sorumlu olan B vitaminlerinin kandaki seviyesi kesinlikle yeterli oranda olmalıdır. Sinir sistemi sağlığından kalp ve cilt sağlığına kadar uzanan geniş bir onarım skalasına sahip olan B vitaminleri, suda eriyen vitamin grubunda olduğundan dolayı takviye olarak alındığında gün içerisinde bol su tüketilmelidir. Kandaki seviyesi yeterli miktara ulaştığında halsizlik ve aniden gelen yorgunluğunuzu ortadan kaldırmış olacaksınız.
C VİTAMİNİ: Böbrek üstü bezlerini destekleyerek bağışıklığı güçlendiren bu mucize vitamin de aynı B vitaminleri gibi suda eriyen vitamindir. Bu nedenle C vitamini takviyesi aldığınızda da günde 2,5-3 litre kadar su tüketmeniz böbrek sağlığınız için oldukça önemlidir. Yüksek antioksidan etkisiyle ise cilt ve saç sağlığınıza katkı sağlarken aynı zamanda kandaki demir emilimini de artırdığından dolayı halsizlik hissinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
DEMİR: Özellikle kadınlarda sıkça görülen demir eksikliği kendinizi sürekli yorgun hissetmenize hatta bayılma hissine kadar süren halsizlik şikayetlerine neden olabilir. Bazı bireylerde ferritin düşüklüğünden dolayı kandaki demir miktarı daha az sürede artmaktadır. Unutmayın fazlası zehir etkisi yaratabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde uygun sürede ve dozda demir takviyesi alınması gereklidir.
D VİTAMİNİ: Bilinenin aksine D vitamini eksikliği C vitamini eksikliğinden daha fazla halsizlik ve yorgunluk hissi oluşumuna sebep olmaktadır. Bağışıklık sisteminizi de güçlendirmede rolü büyük olan D vitamini özellikle güneş ile bedene alınmaktadır. Bu nedenle ise kış aylarında bedende oldukça azalmaktadır. İlk fırsatta D vitamini seviyenize baktırmanızı ve uygun dozda takviye almanızı öneriyoruz.
MAGNEZYUM: Vücuttaki en önemli minerallerden biri olan magnezyum, eksikliğiyle sizi bir hayli yorabilir. Uzman kontrolünde günde 300 miligram kadar takviye olarak alabilirsiniz. Hangi magnezyum tuzunu tercih edeceğinize de yine şikayetiniz doğrultusunda doktorunuz karar vermelidir.
CİLDİN YENİLENMESİNİ SAĞLAR
Akupunktur Derneği Onursal Başkanı Dr. Murat Topoğlu, "Vücudun düzenli olarak faaliyetlerini sürdürmesi için bir kısmı yağda, bir kısmı suda çözünen vitaminlerin belirli bir düzeyde tutulması şarttır. Vitamin ve gıda takviyelerini önerilen miktarda kullanmak koşuluyla yetersiz beslenme, emilim bozukluğu, ileri yaş gibi farklı durumlara sahip olan kişiler için oldukça etkilidir. Sağlık açısından vücudu dengede tutmaya yarayan ve yenilenmeyi destekleyen takviye ürünler, büyük oranda fayda sağlar. Gıdalar yoluyla alınan vitamin değerleri, genel anlamda herhangi bir zarar teşkil etmez" dedi.