Ramazan'da sağlık için çorbadan sonra 15 dakika bekleyin!

İftar sofrasında yapılan önemli hata; tüm yemekleri aynı anda ve hızlıca yemek oluyor. Çorbadan sonra 15 dakika kadar ara verip, ana yemeğe geçmek kalp krizinden koruyor.

İftar sofralarında sıklıkla yapılan önemli hatalardan biri, tüm yemekleri aynı anda ve hızlıca yemek oluyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, vücudun yorulmaması, kan basıncı ile kan şekerinde ani değişimler oluşmaması için bazı kurallara özen göstermemiz gerektiğini belirterek, "Ramazan'ı sağlıklı geçirmek için yeterli miktarda su içmek, iftarda çok hızlı ve büyük porsiyonlarda yemek yememek, iftar sonrasında tatlılardan uzak durmak üç temel kuraldır" dedi. Çelik, gün boyunca boş olan midenin aniden fazla çalışmaya zorlanmasının hazımsızlık ve gaz gibi sindirim bozukluklarına ve kalp atışının hızlanmasına yol açabileceği uyarısında bulunarak, sözlerine şöyle devam etti: "Hatta bu durum kalp krizine varacak derecede ciddi sonuçlar oluşturabileceği için iftarda mümkün olduğunca yavaş yemeye özen gösterilmesi gerekiyor." Çelik, orucunuzu hurma veya zeytinle açmanızın kan şekeri regülasyonuna yardımcı olacağını belirterek, "Ardından, yemeğe çorba ve salatayla devam ederek, 15 dakika kadar ara verip, sonra ana yemeğe geçmek iştah kontrolünü sağlayacaktır" diye konuştu.

YUMURTA VE PEYNİR TOKLUK SÜRESİNİ UZATIR

Ramazan ayında tok tutan besinler konusunda önerilerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Edanur Usta, "Protein içeren yumurta, peynir gibi gıdalar, kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı, avokado gibi yağ kaynakları ve liften zengin yeşil yapraklı sebzeler tok tutan besinlere örnek gösterilebilir. Sahurda proteinden zengin bir kahvaltı yapmanız tokluk sürenizi uzatacaktır" dedi.