YASEMİN İLAN
Ramazan ayı beslenme alışkanlıklarının belirgin bir şekilde değiştiği, 11 aylık süreçte süregelen alışkanlıkların yerini başka bir döngüye bıraktığı dönemlerden biridir. Bu nedenle sağlığın korunması için sahura gerekli özenin gösterilmesi ve günlük tüketimlere dikkat edilmesi ayrı bir önem taşıyor. Hastalıklardan korunmak için dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemi çeşitli projelerde sıklıkla dile getiren Türk Böbrek Vakfı, oruç tutmanın sağlıklı bireyler için geçerli olduğunu, bu nedenle süregelen bir hastalık durumu söz konusu ise muhakkak doktora danışılarak ilerlenmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti.
POSALI BESİNLER TERCİH EDİN
Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, "Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarında herhangi bir değişiklik olmaz. Bu süre zarfında sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmeye devam edilmesi gerekir. Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra bir veya iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. İftara hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir" dedi. Ramazan ayında oruç ibadetinin sahur ve iftar ile yerine getirilmesinin önemine değinen Diyetisyen Gökçen Efe Aydın; "Oruç tutanların sahura kalkmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahura kalkılmadığında oruç tutan kişide açlık süresi uzayacaktır. Bu süre ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir" diye konuştu.
İftar: Peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmelidir.
Ara Öğünler: Taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler, süt, yoğurt, ayran, kefir, galeta, grisini, kepekli ekmek ve beyaz peynirle yapılmış tost ara öğünlerde tercih edilebilir.
Sahur: Süt, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, yeşillik, tam tahıllı ekmekten oluşan kahvaltı oldukça sağlıklı bir seçenektir. Acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekler de tercih edilebilir.
TUZ VE ŞEKER MİKTARI ÖNEMLİ
Sağlıklı bir beden için su, tuz ve şeker tüketiminin önemine değinen Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk de, "Bizler yaptığımız tüm çalışmalarda yeterli su tüketimi ve kararında tuz ile şeker tüketimi konularına muhakkak yer veririz. Bu konular Ramazan ayında oruç ibadeti ile birlikte ayrı bir önem kazanıyor" dedi. TBV Başkanı Timur Erk, şeker ve tuz tüketimi konusunda da ölçülü davranmak gerektiğini belirtti. Erk şunları dile getirdi: "Sağlıklı bir yetişkinin günlük toplam alması gereken tuz miktarı bir çay kaşığına denk gelen 6 gram kadardır. Ramazan ayında da aşırı tuz tüketimine dikkat edilmeli, ölçülü bir şekilde tuz kullanılmalıdır. Yine aynı şekilde şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih etmek de sağlığın korunması adına önemlidir."