Yıl içinde üç ana öğünün yanı sıra ara öğünlerle seyreden beslenme düzeni, Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere iki öğüne düşer. Uzun süren açlıkların ardından iftarda aşırı yemek yemek ise reflü başta olmak üzere hazımsızlık, kabızlık ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Central Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selma Turan, Ramazan sofralarında yer alması gereken besinleri açıklıyor.
Ramazan ayı, birkaç yıldır yaz dönemine denk geliyor. Bu nedenle oruçla birlikte uzun süreli açlıklar yaşanıyor. Uzun süre aç kalmak da kişilerin metabolizmasının yavaşlamasına yol açarken, besinlerin yağa dönüşmesini de hızlandırıyor. Yaşanan açlık ayrıca vücut hareketlerinde yavaşlamaya neden oluyor. İftar vakti geldiğinde ise yemeklere yüklenmek kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından hızla düşmesine yol açabiliyor.
Ramazan’da iftar ve sahurun dışında ara öğünler şart
Yağlı, şekerli, baharatlı besinlerden uzak durulmalı
Oruç su ile açılmalı, iftara çorba ile başlanmalıdır
Mutlaka sahura kalkılmalı