Psikolog Dereyurt, AKŞAM'a konuştu: Koronavirüs, çocuklara nasıl anlatılmalı?

Koronavirüs pandemisi çocuklara nasıl anlatılmalıdır? Okullar açılmadan önce çocukların pandemi ile ilgili bilgilendirilmesi konusunda anne ve babalara hangi görevler düşüyor? Ebeveynler, ergenlik sürecindeki çocukları ile nasıl iletişim kurmalıdır? Psikolog Banu Dereyurt, koronavirüs pandemisinin çocuk ve ergenler üzerindeki etkilerine ilişkin tüm merak edilenleri AKŞAM'dan Hilal Yıldırım'a açıkladı.

AKŞAM / Hilal Yıldırım

Uzmanlar okulların açılışı öncesi çocuklarınıza pandemiyi saklamadan doğru şekilde anlatma konusunda uyarıyor. Çocuk ve ergen psikolojisi uzmanı Psikolog Banu Dereyurt, okulların açılması öncesi anne babaların çocuklara pandemi sürecini nasıl anlatması gerektiğini AKŞAM’a açıkladı.

AKŞAM’dan Hilal Yıldırım’a konuşan Psikolog Banu Dereyurt, anne babaların koronavirüs pandemisiyle ilgili hiçbir şeyi çocuklarından saklamamaları gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

“Çocuklarımıza koronavirüs nedir, nasıl bulaşır ve korunma yolları ile ilgili her şeyi tüm gerçekliği ile anlatalım. Çocuklardan bu hastalığın tehlikeli olduğunu saklamayalım. Çocukların virüs ve pandemi ile ilgili sorularını geçiştirmeyelim. Ancak pandemiyi çocuklara anlatırken bunu bir korku aracı olarak kullanan anne babalar da ciddi hata yaparlar. Çocuklarımızı gerektiği dozda uyaralım. Sürekli pandemiden bahsedip bu yönde haberler izletilmesi çocukları strese sokar.”

“ANNELER ABUR CUBUR ALIŞKANLIĞINI UNUTTURSUN”

Eve kapanılan dönemde abur cubur ile vakit geçiren çocuklar için ebeveynlere uyarılarda bulunan Dereyurt, salgın döneminde en sık gözlemlenen durumlardan birinin, anne babaların “çocuklar oyalansınlar, bir de yemek baskısı yapmayalım” düşüncesi olduğunu ve yoğun bir abur cubur yüklemesi yapıldığını kaydetti.

Bu tarz beslenmenin terk edilip eski rutin beslenme düzenine geçilmesi gerektiğinin altını çizen Dereyurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yani çocuklar okula giderken yaptığı gibi bir kahvaltıyla güne başlayıp beslenmesine normal rutininde devam etmeli. Aileler yaz tatilinde ya da dışarı çıkmamaları gereken dönemde oyalanmaları için önlerine hazır gıdalar yığmasınlar. Her şey okul dönemindeki gibi planlı olursa çocukların motivasyonu, enerjisi açısından daha sağlıklı olacaktır.”

“ERGENLİK YAZIN ORTASINDA BOT GİYMEK GİBİ”

Psikolojik sıkıntıları da beraberinde getiren pandemi sürecinde ergenliğe giren bireyler için de önemli mesajlar veren Dereyurt, ailelerin özellikle bluğ çağında zayıflık takıntısına başlayan ve içine kapanan çocuklara dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Ergenlik ile birlikte içine kapanan bireylerin pandeminin yarattığı olumsuz etkiyle iletişimi kesebileceklerini ve daha da depresif bir ruh hali içine girebileceklerini vurgulayan Dereyurt, bu noktada en büyük görevin ebeveynlere düştüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ergenlik, yazın tam ortasında bot giymek gibidir. Ergen birey için de oldukça zor bir dönemdir. Çevresi için de anlamlandırılması zor bir süreçtir. Çocuklarımıza bu dönemde biraz alanlar tanımalı ve tercih yapmalarına müsaade etmeliyiz. Konuşmak istemeyen, içine kapanma eğilimi olan ergenlerle belirli zaman dilimi belirleyip paylaşım yapmalıyız.”

“EBEVENYLER ROLLERİNDEN ŞAŞMAMALI”

Dereyurt ebeveynler ile çocukları arasındaki iletişimin sağlıklı olması açısından dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle anlattı:

“Anne-babalar sadece anne-babadır. Rol karmaşası yaşamamalı, sadece sahip oldukları hayattaki rollerini üstlenmeliler. Anne-babalar; öğretmen, arkadaş, abla-abi, çocuk olmamalılar. Paylaşımları fazla olan bir aile olabilirler; ama arkadaş dediğinizde hiyerarşi yoktur. Ancak aile içerisinde bu kavram olmalıdır.”