1
Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak bulunan çobançökerten bitkisi sağlık açısından birçok fayda sağlıyor. Sert iğnelerinin ayağa batması nedeniyle bu adı alan bitki prostat iltihabını keser ve prostat gelişimi önler. Toprakta yatık olarak yetişen, sarı çiçekleri olan tek yıllık bir bitkidir. Meyveleri boynuza benzer, sivri uçları olan, küçük dikenli bir yapıya sahiptir. Kök bölümünde sabit yağlar, azot, alkaloit ve resin bulunur. Kökleriyle toplanan bitkinin diğer bölümleri ve çiçekleri kurutularak kullanılır. İçeriğinde olan tribulus maddesi karaciğerin hormon üretiminde kullandığı yağların emilimine yardımcı olur ve hipofiz bezinden testosteron seviyesinin salgılanmasının artmasını sağlar. Sporla uğraşanlarda kas gelişiminde etkili olduğundan, çobançökerten kullanmayı tercih eder. Prostat iltihabı ve kanseri oluşumunu önleyen bitkinin diğer faydaları ise şunlardır:
EGZAMAYI GEÇİRİR
Çobançökerten bitkisindeki özler alerji, egzama, uyuz ve sedef gibi cilt hastalıklarını hem içten hem de dıştan tedavi edebilmektedir. Bu bitki ciltteki kızarıklığın ve cilt lezyonlarının tedavisinde oldukça etkilidir. Çayı anjin ve göğüs ağrısı belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olur. Yapılan ön klinik çalışmalarda, çobançökerten bitkisinin anti anjinal aktiviteye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Böylece atardamarları açarak koroner dolaşımı artırdığı görülmektedir. Bu özelliğiyle çobançökerten çayı bazen aneminin tedavisinde de kullanılır.
İKİ BARDAKTAN FAZLA İÇMEYİN
Taze ya da kurutulmuş olarak bitkiyı demliğe koyun ve üzerine kaynar su ekleyin. 10 ya da 15 dakika boyunca demlemeye bırakın. Dilerseniz sıcak ya da soğuk olarak içebilirsiniz. Her fincan için bir çay kaşığı kullanmaya özen gösterin. Bu çayı kısa süreli olarak kullanın ve günde 1 ya da 2 bardağı geçmeyin. Çobançökerten çayını günlük olarak düzenli bir biçimde içmeyi alışkanlık edinmeyin. Avantajlarından yararlanmak için belirli zamanlarda tüketin. Bu şekilde çay sayesinde vücudunuzdan toksinleri temizlemeyi sağlayabilirsiniz.
TOKSİN ATICI
Bir idrar söktürücü olarak çalışan çobançökerten çayı idrar yolu temizliği sağlayarak vücuttaki idrar akışını artırır. Böylece böbrekler, mesane ve karaciğer temizliğine yardımcı olur. Atıkların kaldırılması ve artan idrar çıkışı böbreklerin temizlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca, sıvı atılımıyla toksinlerin ortadan kaldırılmasıyla ruh hali ve enerji üzerinde de pozitif bir etki göstermektedir.
MÜSHİL ETKİSİ VAR
Çobançökerten çayı sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlar. Hint asıllı tedavi yöntemlerinde müshil etkisi için kullanılmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar, kas spazmları veya kolik ağrıları da yatıştırmakta etkili olduğu göstermiştir. Ayrıca trigliserid seviyesini ve iştahı artırır. Bağırsak gazını azaltıp, bağırsak parazitlerinden de kurtarır.