Prof. Dr. Uğur Şahin: BioNTech ölümcül varyantlara etkili

Pfizer/BioNTech aşısının mimarlarından Uğur Şahin ile birlikte birçok bilim insanının yayınladığı uluslararası araştırma sonuçlarına göre aşı, en tehlikeli varyantlara karşı bile etkili oluyor.

Ünlü tıp dergisi The New England Journal of Medicine'e kapsamlı bir analiz yazan BioNTech aşısının mimarlarından Prof. Uğur Şahin, Pfizer'dan yetkili isimler ve Teksas Üniversitesi'nden dokuz bilim insanı, iki doz aşı olanların 2 hafta ve 4 hafta sonraki verilerini analiz etti. Bilim insanları, "B.1.17 varyantı, Güney Afrika'da bulunan B.1.351 varyantı ve Brezilya'da görülen P.1 varyantlarının yanı sıra yeni ortaya çıkan B.1.526, B.1.429 ve B.1.1.7+E484K mutasyonları geliştirdiğimiz aşıya karşı duyarlı. Wuhan'da ortaya çıkan BNT162b2 varyantına karşı yüzde 95'lik bir etki zaten tescil edilmişti.

JAPONLARIN TEK TERCİHİ

Japon bilim insanlarından da umut veren bir açıklama geldi. Yokohama Şehir Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi, Kovid-19 ve farklı mutasyonlarına yakalanmadan BioNTech'in her iki dozunu da alan 105 kişinin İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya mutasyonlarına karşı yüzde 90 ila 94 oranında antikor geliştirdiğini belirledi. Hindistan mutasyonunda ise yüzde 97 etki oranı açıklandı. Japonya'da şimdiye dek yalnızca BioNTech aşısına vize verildi.

Hindistan'da ortaya çıkan varyant vaka ve ölümlerin hızla artmasına neden oldu.