Prof. Dr. Kemalettin Aydın: 8 yılda 15 bin sağlık profesyoneli yetiştirdik

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın, akademik başarı sıralamasında ilk sırada yer aldıklarını ve 8 yılda Türkiye'ye 15 bin 775 sağlık profesyoneli kazandırdıklarını söyledi. Sağlığın her alanında eğitim veren üniversitede ne iş bulma derdi var ne de ‘stajı nerede yapacağım.'

ÖZLEM BEYTÜT

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlük görevini Prof. Dr. Cevdet Erdöl'den devralan Prof. Dr. Kemalettin Aydın, AKŞAM'a konuştu. 11 Tıp Fakültesi, 2 Eczacılık Fakültesi, 2 Diş Hekimliği Fakültesi'ni de içeren ve dünyada eşi benzeri olmayan sağlık eğitim sistemini anlatan Prof. Aydın şöyle devam etti: "Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyemizde, Tıp, Uluslararası Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hemşirelik, Sağlık Bilimleri ve Yaşam Bilimleri Fakülteleri, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık ve Spor Bilimleri Enstitüleriyle eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar Sudan sağlık sistemine 65, Somali sağlık sistemine 165, Özbekistan sağlık sistemine 130, Suriye sağlık sistemine 7 mezun kazandırdık. Şu anda da yurtdışı eğitim birimlerimizde 1988 öğrenciye eğitim veriyoruz. Ayrıca Adana, Erzurum, Bursa, Kayseri, İzmir, Trabzon Tıp fakültelerimizde de eğitim faaliyetlerimizi yürütüyoruz."

KİMYASAL VE NÜKLEER

"Üniversitemizde, başka hiçbir üniversitede olmayan Tıbbi Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer Savunma Anabilim Dalı bulunuyor. Üniversitemiz ve Sağlık Bakanlığımız arasında yaptığımız afiliasyon protokolü gereği 65'ten fazla eğitim ve araştırma hastanesine 12 binden fazla asistan hekimin uzmanlık eğitimlerini veriyor. Üniversitemiz, Sağlık Bakanlığı ile afiliasyon protokolü öncesi hastalarımızın doçent ve profesörlerden aldığı hizmet sunumu %3-4 iken bu oran şimdi %45 bandında. Aynı şekilde Somali Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sudan Nyala Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de uzmanlık eğitimi veriyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yanında üniversitemize tahsis edilen alanda da Türkiye'nin ilk sağlık temalı teknoparkını kurduk. Teknoparkta, ilaç ve sağlık harcamaları alanında ithalatı azaltıp yerli üretimi teşvik etmeye yönelik teknolojik çalışmalar yapıyoruz. Temel hedefimiz, ülkemizin uluslararası arenada rekabet gücünü artırmak. Ayrıca Validebağ Araştırma Parkımızda kanser, aşı çalışmaları, insan genom araştırmaları, hastalık tanı ve erken teşhis metotları, doku mühendisliği araştırmaları, mikrobiyota testleri gibi genetik çalışmalar yürütüyoruz."

DÜNYA LİSTESİNDEYİZ

"Sağlıkta dönüşüm kaliteli sağlık personeliyle mümkündür. Biz sağlık profesyoneli yetiştiren bir üniversiteyiz. 2015'te kurulmamıza rağmen ülkemizin sağlık sistemine 15 bin 775 sağlık profesyoneli kazandırdık. Sadece ülkemize değil dünyaya sağlık profesyoneli yetiştiriyoruz, bu zaten asli misyonumuz. Üniversitemiz, dünya üniversitelerinin akademik başarısını sıralayan Şangay Klasmanı (ShangaiRanking) 2023 sıralamasında dünyada 601-700 bandında yer alırken Türkiye sıralamasında en iyi ikinci üniversite. Hollanda'nın Leiden Üniversitesi'ne bağlı Bilim ve Teknoloji Çalışmaları Merkezi (CWTS) 2023 yılı sıralamasına göre de Biyomedikal ve sağlık alanında dünya sıralamasında 141'inci, Türkiye'de ise 1'inci. Bu iki üniversite derecelendirme kuruluşu da YÖK tarafından akredite kuruluşlardır. Üniversitemiz YÖK'e bağlı üniversitelerin ulusal hakemli dergilerde yayımlanan yayın sayısına göre dağılımında 1794 yayın ile Türkiye'deki üniversiteler arasında birinci sırada. Yine üniversitemiz devlet üniversiteleri arasında uluslararası hakemli dergilerde öğretim elemanı başına düşen yayımlanmış yayın sayısı sıralamasında da birinci sırada bulunuyor.

Prof. Aydın, 'Kaç öğrenciniz var' sorusuna, "Bir öğrencimiz var. Biz bir öğrenci bir üniversite, bir üniversite bir öğrenci mottosuyla çalışıyoruz. Öğrenci sayımızla ilgilenmeden, öğrencilerimizin mutluluk hasılasını yükseltmek için çalışıyoruz" dedi.

ORDUMUZLA KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ

Prof. Aydın, Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın da sağlık profesyoneli ihtiyacını karşıladıklarını söyledi: "Bugüne kadar MSB nam ve hesabına 366, İçişleri Bakanlığı nam ve hesabına 82 mezun vererek ordumuza teslim ettik. Askeri öğrenci sayımız, toplam öğrenci sayısının %4.12'si."

İŞ BULMA DERDİ YOK

"Türkiye'de kolay iş bulan ilk 10 mesleğin 7'si sağlık profesyonelliği" diyen Prof. Aydın, şöyle devam etti: "Üniversitemiz; lisans, ön lisans ve lisansüstü programlarını açarken devlet ve özel sektörde sağlık profesyoneli ihtiyacını gözeterek planlama yapıyor. Bu nedenle mezunlarımızın kamu veya özel sektörde iş bulmayla ilgili sorunları yok denecek kadar az. Sağlık Bakanlığı ile afiliye olduğumuz hastaneler 70 bin yatak kapasitesine sahip. Tüm öğrencilerimiz staj, uygulama ve intörnlük dönemlerini bu hastanelerde geçiriyor. Öğrencilerimizin hastane stajlarını bizzat planlıyoruz."