Prof. Dr. Erkan Soylu: Ameliyat öncesi hastalarımızla iki aşamalı görüşme yapıyoruz

Rinoplasti ameliyatları, hastaların burnunun hem estetik açıdan daha iyileştirilmesini hem de fonksiyonel sorunların çözülmesini hedefler. Ancak bu başarı, hastanın isteklerinin ve beklentilerinin doğru bir şekilde anlaşılmasıyla başlar. Rinoplasti uzmanı olan Prof. Dr. Erkan Soylu, ameliyat öncesinde yapılan hasta değerlendirmesinin önemine değinerek, hasta ile gerçekleştirilen görüşmelerin kritik bir rol oynadığını belirtiyor.

Prof. Dr. Soylu'nun ifadesine göre, kliniğinde rinoplasti ameliyatı için hasta değerlendirmesi iki aşamada gerçekleştiriliyor. Prof. Dr. Soylu, "Kliniğimizde ameliyat öncesinde hastalarımızla iki kez görüşme yapmaktayız. Birinci görüşme hastamız ilk kez muayene için geldiğinde gerçekleşmektedir. Öncelikle hastamızın şikayetlerini dinliyoruz. Daha sonra hastanın fizik muayenesini yapıp burnundaki fonksiyonel ve estetik problemleri ortaya koyuyoruz. Hastamız için neler yapabileceğimizi, kısıtlılıklarımızın neler olduğunu hastaya anlatıyoruz. Hastanın beklentileri ile bizim ona verebileceklerimiz büyük ölçüde uyumlu olmalıdır. İlk muayenede bunları dikkatle karşılaştırıyoruz. Anamnez ve Muayene sonucunda saptadığımız bulgularla hasta yakınmaları büyük ölçüde uyuşuyorsa operasyonu kabul edip hastaya ameliyat randevusu veriyoruz." diyerek ilk görüşmenin neleri içerdiğini anlatıyor.

İkinci görüşmeye dair de detaylar veren Prof. Dr. Soylu, "Hastayla ikinci görüşmeyi ameliyata birkaç gün kala, hasta anestezi muayenesi ve kan tetkikleri yaptırmak için geldiğinde yapıyoruz. Böylece ameliyata az bir zaman kala hastayı bir kez daha görmüş ve hatırlamış oluyoruz. Bu görüşmede hastanın "çok sevdiği" ve "hiç sevmediği" birkaç burun görseli göstermesini istiyoruz. Resimle anlatma daha doğru bir iletişim şeklidir. Bu şekilde hastanın sevdiği ve sevmediği tarz burunları net bir şekilde anlamış oluyoruz. Sözle anlatım iletişim için yeterli değildir. 'Doğal istiyorum' veya 'kalkık burun istiyorum' dediğinde bir hasta bu sözler hasta için farklı, hekim için farklı şeyler ifade edebilir. Hastanın ne tarz bir burun sevdiğini anladıktan sonra hastalarımıza gösterilen görsellerin aynısının hasta yüzüne kopyalanamayacağını, bu görsellerden amacın hastanın isteklerini ve sevdiği tarzı anlamak olduğunu bildiriyoruz. Bu iki görüşme ile hastamızdaki sorunları ortaya koymuş, hastanın istek ve şikayetlerini anlamış olarak ameliyata hazırlamış oluyoruz." diyerek iki kademeli görüşmenin ardından sağlıklı bir operasyonun en önemli aşamasının sonuçlandığını vurguluyor.

Rinoplasti ameliyatlarında başarı, hastanın beklentilerini karşılamak, fonksiyonel iyileşme sağlamak ve doğal bir görünüm elde etmektir. Ameliyat öncesi hasta değerlendirmesi, bu hedeflere ulaşmak için önemli bir adımdır. Prof. Dr. Soylu'nun yaklaşımı, hastaların isteklerini ve tercihlerini anlamak, beklentileri ile tedavi seçeneklerini uyumlu hale getirmek ve doğal sonuçlar elde etmek üzerine odaklanmaktadır.