Piknik keyfi zehir olmasın! 

Pikniklerin besin zehirlenmelerinin en sık meydana geldiği alanlardan olduğunu belirten Dr. Sinan Akkurt, özellikle et ürünlerinin az pişmiş, içi çiğ kalmış ya da yanık halde tüketilmemesi konusunda mangalcıları uyardı.

Mangal yaparken çok dikkatli ve titiz olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Sinan Akkurt, "Etler alevli kömür üzerinde değil, kor haline gelmiş kömür üzerinde pişirilmezse zehirlenme riski çok yüksektir. Çok alevli ateşte pişirilen etler, hem içi çiğ kalacağından, hem de kömür alevi nedeniyle sağlığımızı tehdit eder. Özellikle kömürün üzerine damlayan yağla-

rın yanması sonucunda ortaya çıkan kimyasalların solunması ya da yapıştığı etlerin yenmesi kanserojendir" dedi. Yiyeceklerin sıcakta çok hızlı bozulduğuna dikkat çeken Dr. Akkurt, yalnızca et değil, kısır, börek, pasta, salata çeşitleri, sandviç gibi ürünlerin de bu açıdan tehlikeli olduğuna, muhakkak soğutucu ya da buzda bekletilmesi gerektiğini belirtti.

Sebzelerin temizliğine dikkat!

Piknik alanlarındaki çeşme sularının insan/hayvan dışkısı ya da atıklarına karışmış olabileceğini hatırlatan Dr. Akkurt, içme suyu olarak kullanılmasa bile kirli suyla yıkanan sebze meyvelerin de mikrop bulaştırabileceğini belirtti. Sıcak havada alkol ve yanı sıra çay, kahve, kola gibi içeceklerin vücudun su kaybını hızlandırdığını açıklayan Dr. Akkurt, hararetin ayran, maden suyu, kefir ve limonatayla giderilmesini önerdi. 

Sodalı ayran hararetinizi keser

-Dr. Sinan Akkurt, hazır satılan buzların güvenilir bir kaynaktan temin edilmemişse kirli sudan yapılması suretiyle ishal, bulantı, kusma şikayetlerine yol açabileceğini dile getirdi. 

-Dr. Akkurt, "Üç dilim karpuz sizi hemen rahatlatır. Kalsiyum ve mineral zengini sodalı ayran uzun süreli serinlik sağlar. Kiraz, şeftali, siyah üzüm gibi meyveler harareti keser" dedi.