Pfizer/BioNTech aşısı 10 mutasyona karşı etkili oldu

Pfizer/BioNTech aşısının Almanya'da yapılan kapsamlı analizi, İngiltere'de ortaya çıkan yeni varyantın 10 mutasyonuna karşı da etkili olduğunu kesinleştirdi.

PfIzer/BioNTech, ilk kez İngiltere’de ortaya çıkan “B117” adlı mutasyon virüse karşı, aşısının koruma sağladığına dair elde edilen verileri yayınladı. Geçen hafta, Pfizer ve BioNTech tarafından ABD’de açıklanan bir laboratuvar sonucu, aşının yeni mutasyonların her ikisinde de bulunan N501Y adlı anahtar mutasyona karşı etkili olduğunu göstermişti. Yeni sonuçların Almanya’da yapılan daha kapsamlı kan analizlerine dayandığı belirtildi. Henüz hakem tarafından gözden geçirilmemiş olan son çalışma, B117 olarak bilinen varyantın özelliği olan 10 mutasyon üzerinde gerçekleştirildi. 

MİLYONLARCA DOZ AŞI ÇÖPE GİDİYOR

Pek çok ülkede aşı sıkıntısı yaşanırken Fransa, Almanya ve İsviçre’nin de dahil olduğu bazı ülkeler milyonlarca doz BioNTech aşısnı çöpe atıyor. Daha önce ABD’li eczacılar beş dozluk şişelerin içinden altı dozluk aşı çıkabileceğini belirtmiş ve bu ekstra dozların kullanımı onaylanmıştı. Fransa, Almanya ve İsviçre’nin de dahil olduğu bazı ülkeler bu tavsiyeye uymadı. Söz konusu ülkeler 6 doz yerine 5 doz kullanıyor ve bu durum milyonlarca dozun çöpe gitmesine sebep oluyor. 

İLK KORONA PASAPORTU ZEYNEP HEMŞİREYE

Almanya’da Frankfurt Üniversite Kliniği yoğun bakım hemşiresi Zeynep Kallmayer, ikinci BioNTech aşısını oldu. Zeynep hemşire böylece dünyada korona aşı pasaportu sahibi ilk Türk oldu. AB’de henüz belirli bir aşı pasaportu üzerinde anlaşma olmadığı için, Zeynep hemşirenin aşısı Almanya’daki mevcut aşı pasaportuna işlendi.