Kovid-19 için PCR testi, test sırasında hastanın vücudundaki virüsün DNA'sını tespit etmek için tasarlanmıştır. Yapılan bu test ile virüs taşıyıcısı olup olamayacağını belirlemenizi sağlar. Uzmanlara göre, PCR testi, viral enfeksiyonların, SARS-CoV-2 virüsünün tanısında ve ideal koşullar altında doğru tanı koyma olasılığı %99'dur. Peki PCR testi nedir, nasıl yapılır? Türkiye'de PCR testi zorunlu mu, ücretli mi? Ayrıntılar haberimizde.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan PCR testler kullanılarak modern ekipman üzerinde teşhis yapılmaktadır. Bu virüsle çalışma konusunda özel eğitim almış profesyonel laboratuvar asistanları ve biyomateryal örnekleme yöntemi teşhis üzerinde çalışılmaktadır. Doktor klinik tablonun ve PCR verilerinin uyuşmadığına inanırsa, hastanın viral enfeksiyona karşı antikorları belirlemek için ek bir ELISA çalışması yapması önerilir. PCR testi çok geç yapılırsa, virüs akciğerlere indiğinde orofarenkste tespit etmek zor olabilir. Bu durumda, akciğerlerin BT'si ve virüse karşı antikor testi yapılır. Kural olarak, ELISA teşhisi, aktif semptomların başlamasından en geç 5-7 gün sonra gerçekleştirilir.
PCR testi koronavirüs salgını ile beraber günlük hayatta kullandığımız kelimeler arasında yer aldı. Vaka sayılarının yükselmesinin ardından Kabine Toplantısı'nda ele alınan aşı ve test uygulamaları hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüz yüze eğitim ve konser, tiyatro, sinema, seyahat gibi toplu faaliyetlerde PCR testi zorunlu olacağını bildirdi. Açıklama sonrası koronavirüs testi olarak da bilinen PCR testinin nasıl yapıldığı yeniden gündemde yer aldı. Polymerase Chain Reaction kelimesinin kısaltılmış hali olarak bilinen PCRoldukça pratik bir şekilde uygulanıyor.
Vakaların kontrol altında tutulması için bazı yerlerde PCR testi zorunluluğunun hayata geçirilmesi için kritik kararlar Kabine Toplantısı'nda ele alındı. Tıbbi ve biyolojik araştırmalar sırasında sıklıkla kullanılmakta olan bir yöntem olarak bilinen PCR testinin sonucunun negatif çıkması durumunda ise kişinin virüs taşımadığı anlaşılır.
PCR TESTİ ZORUNLU MU?
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı'nın ardından şu açıklamalarda bulundu;
Eylülde okullarına kavuşmayı bekleyen milyonlarca öğrencilerimizin çeşitli sektörlerde işlerine dört elle sarılan vatandaşlarımızın geleceğinin bu konuda kat edilecek mesafeye bağlı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz.
Aşı olmayan üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirlerarası yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız.
HAFTADA 2 KEZ ZORUNLU TEST
Karara göre okullarda öğretmenler aşı olmamayı tercih etmişse haftada 2 kez PCR testi yaptıracak. Aynı şekilde üniversite çalışanları ile üniversite öğrencileri için de PCR zorunlu olacak. Aşı olmayan üniversite çalışanları ve öğrenciler haftada 2 kez PCR testi sunacak.
Aşı olmayanlar için getirilecek PCR testi zorunluluğu şu alanlarda uygulanacak:
Uçak seyahatleri
Şehirler arası otobüs yolculuğu
Konser
Tiyatro
Sinema gibi toplu faaliyetler
Bu listenin uzayıp uzamayacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
PCR TESTİ NEDİR?
PCR, bir tanı testi olarak bilinmektedir. Özellikle de günümüzde koranavirüs ile mücadele döneminde tanı konulma sürecinde PCR testlerinden sıklıkla faydalanılmaktadır. PCR, Polymerase Chain Reaction kelimesinin kısaltılmış hali olarak bilinmektedir. PRC testi oldukça pratik bir şekilde uygulanmakta olan bir test türüdür. Kişinin vücudundaki virüsün tespit edilebilmesi için uygulanan bir test yöntemidir. Aynı zamanda kişinin vücuduna giren virüs sonucunda nasıl etkilendiğine dair bilgi edinmek için de uygulanabilir.
PCR değerleri bazı durumlarda normalden daha yüksek çıkabilir. PCR testi günümüzde koronavirüs ile gündeme gelse bile birçok hastalığın teşhisinde uygulanan bir yöntemdir. PCR testi sonucunda kişi negatif veya pozitif olmak üzere sonuç alır. Kişinin PCR test sonucunun pozitif çıkması durumunda kişinin enfekte olduğu ve virüsü taşıdığını anlamak mümkündür. Ancak PCR test sonucunun negatif çıkması durumunda ise kişinin virüs taşımadığı anlaşılır.
PCR TESTİ NASIL YAPILIR?
PCR testi, sürüntü örneği alınarak uygulanan bir test türüdür. Kişinin burnundan ve boğazından alınan örneklerin incelenmesi ile test sonucu belli olur. Hastalığın ilk aşamasında burundan veya boğazdan örnek alınması yeterli olsa bile, hastalığın ilerlediği durumlarda havayollarından örnek alınması daha doğru bir sonuç alabilmek için önemlidir. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak burunda veya boğazda örnek kalmama durumu ile karşılaşılabilir.
PCR testi uygulanırken kan alma işlemi uygulanmaz. Sadece sürüntü yöntemi ile test yapmak mümkündür. Bu yüzden daha acısız bir test yöntemi olarak ifade edilebilir. Test, uzun çubuklar yardımı ile örnek alınarak uygulanır.
PCR TESTİ ÜCRETLİ Mİ, ÜCRETSİZ Mİ OLACAK?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, devlet hastanelerinde zorunlu PCR testlerinin ücretsiz yapılacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası, aşı olmayanlarda PCR testi isteneceğini açıkladı.
Buna göre, 6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla henüz aşı olmamış öğretmen ve personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırması istenecek.
Aşı olmayan üniversite öğrencileri ve üniversite çalışanları düzenli PCR testi yaptıracak.
Konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulaması devreye alınacak .
Uçak ve şehirler arası otobüs yolculuğu için zorunlu PCR testi uygulaması devreye alınacak.
Sağlık Bakanı Koca da konuyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'na dair açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorusunu yanıtladı.
"Yüz yüze eğitim kapsamında haftada 2 kez istenecek zorunlu PCR testi ücretsiz mi olacak" sorusuna Koca, "Devlet hastanelerinde ücretsiz olacak." yanıtını verdi.