Pandemi sonrası kalbimizden vurulduk

Pandemi sonrası kalp krizi vakalarındaki artış özellikle gençleri vurdu. Ani ölümlere neden olan kalp krizinin nedenleri arasında ilk sırada sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam var.

Pandemi birçok sağlık problemini de beraberinde getirdi. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Polat Canbolat, genç yaşlarda sıklığı artan kalp krizlerinin nedenlerini ve istatistiklerini AKŞAM'a anlattı: ''ABD'de 2010-2019 yılları arasında kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yaklaşık %10 azaldığı gözlendi. 2020'de ise kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin % 4.1 arttığı saptandı. Erişkin bireylerdeki kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin azaltılmasındaki 5 yıllık kazanım, sadece 2020'de kaybedilmiş. 35-54 yaşları arasındaki genç ölümlerdeki artış daha da belirgin. Genç ölümlerde sadece 2020'deki %12'lik artış, 10 yıllık genç ölümlerin azaltılmasındaki kazanımı eritti.

KRİZ RİSKİNİ AZALTABİLİRİZ

Pandemi sonrası kalp krizlerindeki artışın birçok nedeni var. Öncelikle insanlar evde daha fazla zaman geçirmeye başladı ve bu durum da hareketsiz yaşamı artırdı. Ayrıca stres, endişe, uyku sorunları ve korku da hayatı esir aldı. Stres ve kaygı bozuklukları da kalp krizlerini artıran durumların başında geliyor. Pandemi ile birlikte başlayan dünyadaki tedarik zincirindeki bozulmalar ve ekonomik kriz de kalp hastalıklarına bağlı genç ölümleri artırdı."

1 Yaşam tarzınızı düzenleyin: 'Normal kiloda kalmaya gayret etmek, sağlıklı beslenmek, sigara kullanmamak, uyku düzenine dikkat etmek, fiziksel aktivite yapmak ve düzenli sağlık kontrolü yaptırmak ilk adımlarınız olmalıdır'' diyerek başlıca yapılması gerekenleri belirtti.

2 Tansiyon değerlerinizi sık sık takip edin: ''Tansiyon değerlerini normal seviyelerde tutmak, kalp krizi riskini azaltan en büyük etmendir'' diyen Doç. Dr. Canbolat, "Sinsi bir hastalık olan hipertansiyon çoğunlukla belirti vermez. Belirti vermesini beklemeden aralıklı takip etmek en önemli koruyucu faktördür. Hipertansiyon hastaları da tansiyon değerlerini kontrol altında tutacak şekilde ilaçlarını kullanmalı' dedi.

3 Şekeri dengede tutun: Şeker hastalığının kontrol altında tutulmasının da kalp krizi riskini büyük oranda azalttığını ifade eden Canbolat, "Düzenli beslenme ve önerilen şekilde ilaçların kullanılması ile risk azaltılabilir. Şeker hastaları, dengeli beslenmeye özen göstermeli. Kilosu fazlaysa mutlaka kilo vermelidir. Günde en az yarım saat yürüyüş yapmalıdır'' dedi.

4 Kolesterolü düşürün: ''Kolesterol yüksekliği, damar sertliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Yaklaşık kolesterolün %20'si beslenmeden etkilenir'' diyen Canbolat kolesterol değerlerini korumada önemli faktörlerden bahsetti: "İşlenmemiş bitkisel besinlerden zengin, hayvansal ürünlerden fakir Akdeniz diyeti etkin düşüşe sebep olur. Buna rağmen damar sertliği varsa mutlaka ilaç kullanılmalı."

GÖĞÜS AĞRISI VARSA HEMEN KARDİYOLOĞA!

Doç. Dr. Canbolat, ''Kalp hastalığı olan ve Kovid-19 enfeksiyonu geçiren hastaların çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikâyetleri olabiliyor. Bu gibi rahatsızlıklar yaşayan kişilerin mutlaka kardiyoloji uzmanına görünmesinde fayda vardır'' dedi.