Pandemi omurgayı vurdu... Evde, ofiste oturuş bozukluğu!

Duruş bozukluğu ve bel-boyun ağrılarına en çok maruz kalanlar ofis çalışanları oluyor.

Uzun süre bilgisayar başında hareketsiz çalışmak, özellikle pandemiden dolayı evden çalışmanın artması, online eğitim ve sunumların yaygınlaşması, hareketsizlik, bunlarla birlikte kilo alınması sonucunda duruş bozukluğu, kas iskelet ve bel ağrılarını artırdı. Florence Nightingale Hastanesi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Sahillioğlu ofis çalışanlarına yönelik önerilerde bulundu.

● Kronik kas iskelet sistemi bozukluklarında ağrı devam ediyorsa mutlaka doktora gidin.

● Kötü pozisyonda çalışmak duruş bozukluğuna sebep oluyor. Duruş bozukluğu; her dönem boyun ağrısı, boyundan kollara yayılan uyuşma veya karıncalanma, belden kalçaya ve bacağa yayılan karıncalanma veya uyuşmalar ile kendini gösterir. Ofis malzemelerinin ergonomik olmasına dikkat edin.

● Duruş bozukluklarını önlemek için ofis çalışanlarının ekran yüksekliğinin ayarlanması, ekran üst çizgisinin göz ile aynı hizada olması veya diz üstü bilgisayarla çalışılıyorsa bilgisayar yükselticisi kullanılması, ekrana tam karşıdan bakılması, 45 dakikada bir ara vererek 5-10 dakika hareket etmesi ya da egzersiz yapması bu durumun ilerlemesini engelleyebilir.

SIRT ÜSTÜ UYUYUN

Öne eğilip ağır bir şey kaldırmak, uzun süre bel desteksiz bir sandalyede çalışmak, kötü bir oturuş pozisyonda çalışmak bel ağrısı yapar. Bel ağrısı, sırt ağrısı ve omurga problemi olan kişilerde yan yatış pozisyonu ya da sırtüstü yatış pozisyonu önerilir. Bu kişilerin bel ağrılarının artmaması için yüzüstü yatmaktan kaçınmaları gerekir.