Organ bağış haftası

Doç. Dr. O. Murat UYAR (Göz Hastalıkları Uzmanı)
www.muratuyar.com.tr

Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Organ Bağış Haftası”nda geçen yıl göz hastalıkları ulusal kongresinde film gibi bir olay yaşamıştık. 2000 kadar göz hekiminin katıldığı Antalya Beldibi’ndeki kongrede camiamızın en saygın hocalarından Prof. Dr. Öner Gelişken’in yönettiği toplantı sırasında duran nakilli kalbi salondaki meslektaşlar tarafından kalp masajıyla çalıştırılıp suni solunum desteğiyle 112 Acil ekiplerine teslim edildikten sonra kendisi Akdeniz Üniversitesine yetiştirilmişti.  Yoğun bakıma alındıktan sonra ’’iflas eden’’ nakilli kalbinin değiştirilmesi için zamana karşı bir yarış başlamış ve birkaç gün içinde, 9 yıllık aradan sonra yapılan ikinci kalp nakli ile hayata döndürülmüştü.  Yine Organ Bağış Haftası ile çakışan bu yılki ulusal göz kongremize 3. kalbi ile katılan ve toplantıları büyük bir başarıyla yöneten Öner Hoca’nın şahsında,  hayata tutunmak için doku ve organ bekleyen hastalara acil şifalar diliyor ve bu vesileyle herkesi organ bağışına davet ediyorum. 

Kongre dönemi 

Göz hastalıkları, tıp branşları içinde yoğun bilimsel araştırmaları ile, kullandığı uzay teknolojileri ile adeta kılı kırk yaran ameliyatları ve yapılan işlemleri ile el emeği, göz nuru deyimini en çok hak edenlerin başında geliyor. Her yıl yapılan kongrelerde hekimler olarak o yılın hasatını, yani bilgi ve birikimlerimizi paylaşıyor, tartışıyor, son gelişmeleri yakalamaya çalışıyoruz. Bazen bir hafta süren yoğun toplantılarda öğrenilen 2-3 cümlelik yeni bilgiler bile binlerce insana şifa olarak geri dönüyor. 

Ben de bu günlerde İstanbul'daki ulusal ve sonrasında da ABD'deki göz kongrelerinde olacağım. 

Sorularınızı bekliyorum 

Sevgili Okuyucularım,  yaklaşık üç yıldır bu köşeden göz sağlığı ve hastalıkları ile ilgili yazılarımı paylaşıyorum. Elimden geldiğince tıbbi terimleri azaltarak sade, anlaşılır bir dille yazmaya çalışıyorum. Göze dair hemen hemen yazmadığım pek konu kalmadı. Tekrara da düşmek istemiyorum pek. Artık konu bulma, soru sorma sırası sizde. Sorularınızı omuyar@gmail.com'a bekliyorum. Yeni bilgi ve gelişmeleri paylaşana dek sağlıcakla kalın.