Op. Dr. Cem Payaslı: Küçük değil doğal burun güzeldir

Hem Türkiye'de hem de dünyada en çok talep edilen estetik operasyonların başında burun ameliyatları (rinoplasti) geliyor. Birçok kişi, daha küçük ve daha kalkık burun talebiyle cerrahların kapısını çalıyor. Ancak Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Payaslı, gerçek dışı beklentilerin kişiyi doğallıktan uzaklaştıracağı konusunda uyarıyor: ''Küçük değil, doğal burun güzeldir.''

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Payaslı, burun estetiği (rinoplasti) hakkında merak edilenleri anlattı. Dr. Payaslı, operasyon öncesi hazırlık sürecinin önemli olduğunu belirtti:

"Cerrah ilk görüşmede hastaya taleplerini sorar, nasıl bir burun istediğini en ince ayrıntısına kadar anlamaya çalışır. İkinci aşamada hastanın burnunu ayrıntılı şekilde inceler ve hastayı burnunun operasyon sonunda nasıl olacağı hakkında bilgilendirir. Ameliyat sonrasında her iki tarafın da memnun kalacağı bir sonuç elde edebilmek için bu süreç çok önemlidir. Hastanın beklentileri ile cerrahın yapabileceklerinin uyuşup uyuşmadığı bu aşamada anlaşılır."

AMELİYATTA NEFES ALMA PROBLEMLERİ DE ÇÖZÜLÜR

Rinoplastinin yalnızca estetik amaçla değil, fonksiyonel bozuklukları düzeltmek için de yapıldığını dile getiren Op. Dr. Cem Payaslı, "Hastanın nefes alma problemi varsa, rinoplasti içinde nefes açma operasyonu da gerçekleştirilir." dedi.

Dr. Payaslı, ameliyat süreci için de şunları söyledi:

"Hasta sabah ameliyat edilir. Operasyon yaklaşık 1-2 saat sürer. Operasyon sonrası gözlere buz uygulaması yapılır. Çok büyük ihtimalle hastanın operasyon sonrasında ağrısı olmayacaktır. Ağrı yerine hafif sızlamalar olabilir. Bu süreç de cerrahın vereceği ilaçlarla en konforlu şekilde geçirilir."

HASTALARIN KORKULU RÜYASI BEZ TAMPONLAR ARTIK KULLANILMIYOR

Operasyon sonrasındaki süreçten de bahseden Op. Dr. Cem Payaslı, hastanın 1 gece hastanede misafir edildiğini belirtti: "Hasta, konforunu artırmak amacıyla 1 gece hastanede ağırlandıktan sonra sabah taburcu edilir. Operasyon sonrasındaki üçüncü gün kontrole çağrılır. Bir zamanlar hastaların korkulu rüyası olan bez tamponların yerini günümüzde silikon hava kanallı splint'ler aldı. Silikon sağa sola yapışmadığı için alınırken de hastanın canı çok yanmaz. Nefes açma operasyonu yapılmayanlar hastalara zaten burun tamponu konulmaz. Operasyondan sonra 1 hafta dolduğunda ikinci kontrol yapılır, burun ateli alınır ve yerine bant yapıştırılır. Sonraki süreç artık doğal iyileşme sürecidir. 1 ay dolduğunda cerrah, hastasıyla tekrar görüşür, ameliyat öncesi ve sonrası fotoğrafları karşılaştırılır."

DOĞAL OLMAYAN ESTETİK DEZAVANTAJ YARATIR

"Burun estetiği bir plastik cerrahın vizyonunu sergiler." diyen Op. Dr. Cem Payaslı, daha küçük ve daha kalkık burun hayali kuranlara da önemli bir uyarıda bulundu: "Hep vurguladığım bir durum var; doğal olmayan estetik dezavantaj yaratır. Yapay bir sonuç, kişiyi güzel göstermez. Her zaman güzel burun, doğal burundur derim bu yüzden. Gerçek dışı beklentiler, burnun fizyolojisi dikkate alınmadan yapılan cerrahiler, hem doğallıktan uzak hem de nefes alamayan burunlara yol açar. Oysa küçük burun değil, doğal ve nefes alan burun güzeldir."