1. Yaz mevsiminde güneş gözlerde ne gibi hastalıklara neden olur?
2. Yazın sıkça görülen göz enfeksiyonları nasıl ortaya çıkar belirtileri nelerdir ?
3. Yaz mevsimi ile birlikte alerjik göz nezlesi vakalarında artış olmaktadır, gözlerimizi nasıl koruyacağız?
4. Yaz aylarında dünyaya ulaşan ultraviyole ışınları artıyor. Bu durumda yaz mevsiminde güneşin zararlarından gözlerimizi korumak için alınacak tedbirler nelerdir?
5. İyi bir güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Kaliteli güneş gözlüğü hangi özellikleri içinde barındırmalı?
Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri girer. Eğer % 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerimiz genişleyecektir. Koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze zarar verecektir. Bu nedenle alacağınız gözlükler kesinlikle %100 UV koruma sertifikalı olmalı ve kaliteli cam taşımalıdır. Bunun yanında numarasız normal güneş gözlüklerinin camları astigmatlı veya istenmeyen göz numaraları içermemelidir.
6. Havuzlarda bulunan klor gözleri nasıl etkiler? Gözlerimizi havuzun klorlu sularından nasıl korumalıyız?
Havuzlara girerken özellikle gözümüzü klordan ve mikroplardan korunmak için yüzücü gözlüklerinden takmak oldukça faydalıdır.
7. Kontakt lens kullananlar yaz aylarında güneş gözlüğü takabilirler mi? Kontakt lensler yaz aylarında nasıl kullanılmalı?
Kontakt lens kullananlar güneş gözlüğünü takabilirler ve faydalıdır. Kontakt lens kullananlar bu aylarda lens temizliğine dikkat etmeli ve havuzdan bulaşacak mikroplara karşı uyanık olmalıdırlar. Gözde kontakt lens ile suya girmek akıllıca değildir
8. Gözyaşı eksikliği olan hastaların gözleri yazın daha mı çok kurur? Bu hastalar ne yapmalı güneşe çıkarken?
Kuru göz hastalığının kaynaklandığı sebebe göre göz yaşı ihtiyacı yazın artabilir. Kuru göz hastaları direkt güneş ışığına maruz kalmamaya çalışmalı, güneş gözlüğü takmalı ve yapay göz yaşı damlalarının kullanım sıklığını arttırmalıdırlar.
9. Gözler güneşten cildimiz gibi yanar mı? Güneş gözlerde nasıl tahribatlara yol açar?
Güneş ışınları gözde katarakt ve sarı nokta hastalığı oluşumda direkt etkilidirler. Göze gelen yoğun güneş ışını fotooksidatif stres denilen bir tahribatla göz merceğimizin ve en keskin görmeden sorumlu gözün arkasındaki görme merkezi sarı noktanın yapısını bozup görmeyi direkt kötü yönde etkiler.
10. Çocukların gözlerini güneşten nasıl koruyabiliriz. Çocuklar güneş gözlüğü kullanmalı mı?
Çocuklarda güneşin zararlı etkilerinden korunmak için %100 uv filtreli kaliteli, güneş gözlüğü takmalıdır. Ayrıca ebeveynler de çocukları güneş ışığının dik geldiği saatlerde dışarı çıkarmamalıdırlar.