Ölümcül salmonella bakterisi yiyeceklerinize bulaşmış olabilir

Genellikle kanatlı ürünlerinde bulunan salmonella bakterisi, ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle ortaya çıkan bir zehirlenmeye yol açabiliyor.

Gıda zehirlenmesi yapan bakterinin kendisidir. Kanatlı ürünü veya bulaşmış bir ürünü tüketen kişilerde ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle ortaya çıkan bir zehirlenmedir. Bireyin direncine ve aldığı bakterinin yüküne göre hafif ishalden ölüme kadar seyreden tablo görülür.

Hijyen çok önemli

Salmonella, sıcak havalarda "tehlike" olarak tanımlanıyor ve bu bakterinin önüne geçilmesi için basit tedbirlerin alınması gerekiyor.Bazı gözardı edilen durumlar ortaya çıktığında zehirlenme kaçınılmaz olur. Tüketilen et hangi koşullarda mutfağa girdi, nasıl parçalandı, hangi yöntemle pişirildi, soğuk zincire ve hijyen kurallarına dikkat edildi mi hepsi önemli. Mesela beyaz et yemeyenlerde bile salmonellaya bağlı gıda zehirlenmesi görülebilir. Bu durum, ev, lokanta, fabrika mutfağında bazı kurallara dikkat edilmediğinin göstergesidir. Salmonella çok hızlı yayılan ve çoğalan bir bakteri türüdür, özellikle sıcak yaz aylarında daha dikkatli olunmalıdır.

Cacık ve çorbadan da zehirlenme olabilir

Marketten aldınız, soğuk zincirden çıktı, bu durumda hızla işlenmeli ya da tekrar soğuk zinciri devam ettirilmeli. Marketten aldığınız kanatlı etinde bir adet olan salmonella, sıcak havalarda bir saat içinde milyonlarca adede ulaşabilir. Kanatlı eti parçalayan bıçakla salata için sebze doğranmamalıdır. Cacık, salata yiyen, çorba içen biri bile salmonella yüzünden zehirlenebilir. Bu, kanatlı kesilen bıçakla cacık içine salatalık doğranması yüzündendir ya da çapraz bulaşma ile çorbaya geçmiştir.

Çapraz bulaşma olabilir

Kullanılan mutfak gereçlerinin ayrı olması gerekiyor. Yemeğin uygun koşullarda pişirilmesi de gerekiyor. Bu bakteri 75 derecenin üzerine çıkıldığında ölür. Hijyen eksikliğinin göstergesidir.

Burada kişinin yaşı, cinsiyeti, direnci etkili olur. Vücuda alınacak bakteri sayısı ile kişinin özellikleri önemlidir.