Okul fobisinde aile faktörü

Psikolog İpek Özaktaç çocukları için okul zili ilk defa çalacak olan ebeveynlere, okul fobisiyle mücadelede dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Okula başlamak, çocuklar ve ebeveynleri için heyecan verici olduğu kadar kaygının da eşlik ettiği bir süreç. Ancak bazı çocuklar okula gitmeyi reddedebilir. Bu durum okulun ilk günlerinde normal kabul edilse de uzun sürdüğü takdirde bazı problemleri beraberinde getirebilir. Çocuğun okula gitmek istememesinin nedeni yaşanan iletişim zorlukları da olabilir.

EBEVEYNLERE TAVSİYELER

Böyle durumlarda öğretmen ve okul yönetimiyle iletişime geçmek gerekebilir. Kendi kaygılarınızı çocuğunuza yansıtmayın. Onu, yeni arkadaşlar edinmesi konusunda teşvik edin. Okula fazla anlam yüklemeyin. Çocuğunuzun okul başarısını fazla önemsemeyin. Okulda mutlu olması ve orada yaşıtlarıyla vakit geçirmeyi sevmesi, herhangi bir sorun yaşamadığına işarettir.

YAPILMASI GEREKEN...

Çocuğunuza okul hakkındaki düşüncelerini sorun. Merak ettiklerini sorması için teşvik edin. Başarabileceğini söyleyin. Okul alışverişini birlikte yapın.