Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi Müzik Akademisinin yaptığı, sonuçları "Scientific Reports" dergisinde yayımlanan araştırmada, deneklerin yarısına nazal spreyle oksitosin hormonu diğer yarısına da placebo verildi.
Oksitosin verilen gruptaki kişilerin lider-takipçi şeklinde yapılan ritim çalışmasında, diğer odada aynı çalışmayı yapan, ancak hormon verilmeyenlere oranla parmaklarıyla daha uyumlu ritim tutturabildikleri gözlemlendi.
Kalabalık bir konser salonunda, sahnedeki müzik grubuyla uyumlu şekilde alkış tutanların, tutamayanlara göre daha yüksek oksitosin seviyesine sahip olabileceği belirtilen araştırmada, senkronize şekilde yürüyenlerin, müzik yapanların ya da el çırpanların birbirlerinden daha fazla hoşlanma ve bağlanma eğiliminde olduklarının bilindiği kaydedildi.
Oksitosinin, katılımcılar arasındaki uyumu arttırdığı tespit edilen araştırmada, hormon verilen grubun liderlerinin çalacağı ritimleri tahmin etmekte daha başarılı oldukları ifade edildi. Böylelikle, oksitosinin sosyal etkisinin, etkileşimde tahmini kolaylaştırmak olabileceği bildirildi.
Vücutta doğal olarak üretilen oksitosinin, sosyal etkileşime olumlu katkıda bulunduğu, iş birliği ve bağlanmayı arttırdığı biliniyor. Kaynak: AA