Aksam.com.tr
Op. Dr. Şaban Uysal, 9 yıldır Of Devlet Hastanesi'nin başhekimliğini yapıyor.
Göreve başladığında hastanenin fiziksel şartlarının dönemin ihtiyaçlarına karşılık veremediğini söyledi.
Yeni binaya geçilmesiyle birlikte önemli birimlerin hastanede hizmete başladığını ifade eden Uysal, Of Devlet Hastanesi'nin B grubu bir hastane olmasına dikkat çekti.
TÜM ODALAR TEK KİŞİLİK
Of Devlet Hastanesi'nde Kronik Yara ve Yanık Merkezi bulunurken, Gebe Okulu, Palyatif Servisi, Evde Sağlık Hizmetleri gibi özellikli sağlık hizmetleri sunuluyor.
Of Devlet Hastanesi 100 yataklı ve tüm odalar tek kişilik. Tek kişilik odalarda 2 hasta yatabilecek tıbbi donanım bulunuyor.
Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban Uysal, hastanenin sunduğu sağlık hizmetlerine ilişkin sorularımızı cevapladı.
9 yıldır Of Devlet Hastanesi'nin başhekimliğini yapıyorsunuz, hastanede bu zaman zarfında neler değişti?
Yaklaşık 9,5 yıl önce ( 1 Ocak 2015 ) 'te Of Devlet Hastanesine Başhekim olarak atandım. Göreve başladığımda , 1998 yılında faaliyete geçen eski binada hizmet veriliyordu. Fiziksel şartlar dönemin ihtiyaçlarına cevap verecek durumda değildi. Hastane 63 yataklı ve hastalar genelde 2-3 kişilik odalarda yatıyordu. ( Tek kişilik oda sayısı çok azdı.) Bu nedenle kısmen rahatlık sağlayacak projeler mevcuttu. Şöyle ki geldiğimde inşaatı kargas halinde olan prefabrik bir Acil Servis inşaatı vardı. Burayı hızlıca tamamlayıp 17 Ağustos 2015'te hizmete açtık. Devamında yeni hizmete cevap vermekte zorlandığımız, endoskopi birimi , yoğun bakım ve ameliyathanenin ihalesini tamamlayıp onları da son teknoloji ile donatım Aralık 2015'te hizmete açtık Bu süreçte ameliyatlarımız kesintiye uğramadan alternatif alan oluşturup hizmete devam ettik. Bu arada nitelikli tek kişilik oda sorunu mevcuttu. O dönem de Trabzon Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğinin ve Sağlık Bakanlığımızın desteği ile 5 adet tek kişilik tam donanımlı odaları faaliyete geçirdik .Bu dönemde fiziksel şartlarımız kısıtlı olsa da adına yakışır bir şekilde yerel ve ulusal basında yer alan önemli ameliyatlarımız ve tıp kongrelerinde sunumlarımız olmuştur. Eski hastanemizin hizmette zorlandığı görüldüğü için ,2008 yılında başlatılan yeni hastane inşaası çalışmaları ilçemiz siyaseti ve bürokrasinin esas gündemi haline geldi. Bu bağlamda Mayıs 2016 yılında yeni hastanenin onayı alınıp ihaleye açıldı. Yüklenici firmada Mayıs 2018 de yeni hastanemizin inşaatı başladı. Bu süreçte yeni hastanenin iç dizaynı, birimler göre düzenlemeleri ve özellikli uygulamaları başından sonuna kadar hastane yönetimi olarak bizlerin yanında esas Trabzon İl Sağlık Müdürlüğümüzün yöneticileri ve Mühendisleri ile beraber yakın takip edildi. Tabiiki en önemlisi hemşehrimiz ve o dönemin İç İşleri Bakanı Sayın Bakanımız Süleyman SOYLU' da 2 kez inşaatı gezerek bizzat yakından takip etmiştir. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Tarihler 15 Ekim 2022'i gösterdiğinde yeni binamıza taşındık. Geniş, ferah ve ergonomik bir ortamda çalışmanın rahatlığı ile beraber bölge hastanesi konumunda olan yeni hastanemizde sorumluluklarımızın çok fazla arttığının farkındaydık. Güzel bir ekip çalışması içinde hekim , sağlık personeli ve destek personel sayımızı da artırarak yeni binamıza entegre olduk diyebilirim. Yeni binamıza geçtikten sonra ilklerin ve yenilikleri de tüm mesai arkadaşlarımız ile başlatmış olduk. Şöyle ki ; - Palyatif servisi ( yoğun bakımda yatması gerekmeyen ancak ev ortamında da bakılamayacak hasta grubuna bakılan servis ) - Günübirlik Servisi - Gebe Okulu - Kronik Yara Bakım ve Yakın Birimi - İkinci seviye Yoğun Bakım - İkinci seviye Acil Servis gibi birimleri hızlıca hizmete açtık. Tüm bunların dışında çok önemsediğimiz engelli bireylerin kolaylık ile sağlık hizmeti almalarını sağlayacak bir dizi düzenlemeler yaptık.
Of Devlet Hastanesi'nin B grubu bir hastane olması bölgedeki sağlık hizmetlerine nasıl bir katkı sağladı?
Ülkemizde Hastaneler hitap ettikleri nüfus, özellikli hizmetleri ve sundukları sağlık hizmetinin çeşidi ve düzeyine göre büyük rolden küçük role doğru A , B , C , D, E olarak sınıflandırılmaktadır. Hastanemiz geçtiğimiz Eylül ayında C grubu rölünden B grubu rol sınıfına Sağlık Bakanlığımızın onayı ile yükseltilmiştir. B grubu olmamızın çok fazla olumlu ve önemli katkıları olmuştur. Şöyle ki ; Yeni branş Hekimleri kadroları açılacak aynı zamanda mevcut Hekim sayımız ve sağlık personeli ile destek personel sayılarımız belirgin bir şekilde artacaktır. Bunun dışında Mağnetik Rezonans ( MR ) cihazı hastanemize kazandırma durumu oluşmuştur. Bu bağlamda talep ettiğimiz hekim ve personel sayılarını Sağlık Bakanlığımıza B grubu olur olmaz Trabzon İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından iletmiş bulunmaktayız. Yeni bir gelişme olarak bir Genel Cerrahi uzmanımız bu süreçte hastanemize atanmış ve en kısa zamanda göreve başlamasını beklemekteyiz. B grubu olarak hitap ettiğimiz 8-9 ilçeye ve uzungöl gibi önemli bir turizm merkezine sağlık hizmeti sunmamız bizleri Of Devlet Hastanesi olarak '' Bölge Hastanesi '' konumuna getirmiştir.
Kronik Yara ve Yanık Merkezi hakkında bilgi verir misiniz? Bu merkeze gelen hastaların tedavi süreçleri nasıl ilerliyor?
Yeni binamızda fiziksel alan uygunluğu ve tek kişilik hasta odaları konforu olması ve kronik yara vakalarının günümüzde artması üzerine benimde asistanlık eğitimimde bilgi ve tecrübe edindiğim yanık vakalarının yönetimindeki birikimim kronik yara ( bası yarası , diabetik ayak, staz ülseri vb ) bakım ve tedavisine yöneltmiş oldu. Yaklaşık 2 yıldır kronik yara bakımı ve yanık tedavisi ile oluşturduğumuz özel bir ekip ile uğraşıyoruz. Tam bir ekip ve takım çalışması ile hastanemize yanık ve kronik yara ile başvuran hastalarımıza çare ve şifa olmaya çalışıyoruz. Çok başarılı sonuçlar da elde ediyoruz. Bu güne kadar bir çok sağlık merkezini dolaşıp çözüm bulamayıp bizi duyup gelen hastanemizde tedavi ettiğimiz çok hastamız olmuştur. Öyle ki hastanemizdeki bir servisi tamamen '' Kronik Yara Bakımı Servisi '' olarak düzenledik. Öyle ki bu birimimize İl dışından bile başvurular olmakta taleplere cevap vermekte bazen zorlandığımız durumlar oluşmaktadır. Kronik yara bakım birimine en çok yatalak hastaların bası ( yatak ) yaraları , şeker hastaları ( Diabet Mellitus ) 'nın ayak yaraları ve dolaşım bozukluğuna bağlı ( staz ülseri ) ayak yaraları olan hastalar başvurmaktadır. Ekibimizde Genel Cerrahi uzmanı olarak ben bu işi yürütmekteyim . Ekibimizde yara bakım hemşiresi, yaşlı bakım teknikeri ,ameliyat hemşiresi bulunmaktadır. Gerekli durumlarda hastanemizdeki diğer uzman hekim arkadaşlarımızdan ( Ortopedi,Dahiliye ,Enfeksiyon Hastalıkları uzmanları ) destek almaktayız. Bazı vakalarda ( örn.staz ülseri ) da hastanemizde bulunmayan Kardiyo Vasküler Cerrahi ( K.V.C ) ve Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik uzmanlığı için Trabzon ilimizdeki Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden çok büyük destek almaktayız. Böylece multıdisipliner bir yaklaşım ile ülkemiz ve bölgemizin sağlıkta önemli bir sorunu olan kronik yara bakım ve tedavisine ilçede bulunan bir hastane olarak imkanlarımız ölçüsünde çare olmaya çalışmaktayız.
Hastanenizde sunulan özellikli sağlık hizmetleri (Gebe Okulu, Palyatif Servisi, Evde Sağlık Hizmetleri vb.) ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Hastanemizde özellikli sağlık hizmetleri ( Gebe okulu, yoğun bakım ,palyatif servisi , bebek dostu hastane vb.)sunulmaktadır. - Gebe Okulu birimimizde; anne adaylarına gebelik sürecinde, uygun beslenme, egzersiz ve yaşam tarzını düzenleme konusunda ,tarama testleri ve gebelikte oluşabilecek bedensel değişiklikler hakkında bilgi verilmekte ve pratik uygulamalar yaptırılmaktadır. Kısaca anne adayının doğuma sağlıklı ve huzurlu bir şekilde hazırlanmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca doğum süreci ve doğum sonrası lohusalık dönemine kadar karşılaşabileceği durumlar ( sağlıklı emzirme v.b ) hakkında bilgilendirme ve eğitim verilmektedir. Bu birimimizde sertifikalı sağlık profesyonellerimiz görev yapmaktadır. - Palyatif servisimiz ise 13 yataklı olup ,genelde son evre kanser hastaları ,yatalak hasta olup, bazı sağlık sorunları olan ancak yoğun bakım ihtiyacı olmayıp ,evde de bakılamayacak durumdaki hastalarımız yatmaktadır. Bu birimimizde ; Hekim ve hemşireler dışında bir çok meslek mensubu ( psikolog, sosyal çalışmacı, diyetisyen, din hizmetleri görevlisi , yaşlı bakım teknikeri vb.) personel arkadaşımız görev yapmaktadır. - Evde Sağlık Hizmetleri birimimiz de çevre ilçelerimiz olan Çaykara , Dernekpazarı ,Hayrat, Of İlçemiz sınırları içinde bulunan yatalak hastalara ,yeni ameliyat olmuş, hareket etmesi sakıncalı pansuman gerektiren hastalara hizmet sunmaktadır. Bu hastalarımız hastalık durumuna göre belli sıklıklarda hekim ve sağlık personeli ekipleri ile ziyaret edilmektedir. Buradan sizin aracılığınız le duyurmak isterim ki ; Türkiye'nin neresinde olursa olsun Evde Sağlık Birimine yeni kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlarımız 444 38 33 no'lu telefon numarasını arayarak hastalarının bilgilerini ve adreslerini ilettikleri takdirde bu talep devlet hastanesinde olan Evde sağlık Birimine düşmekte ve bu hastamız en geç 24 saat içinde hekim bulunan bir ekibimiz ile ilk ziyaret gerçekleşmiş olmaktadır.
Tüm odaların tek kişilik olması hastalar üzerinde nasıl bir etki yaratıyor?
Hastanemiz 100 yataklı olup, tüm odalarımız tek kişiliktir. Tek kişilik odalarımızda 2 hasta yatabilecek tıbbı donanım , fiziksel genişlik mevcuttur. Bir çok hastamız tek kişilik ve konforlu olan bu odalarımızdan dolayı bazen Trabzon ilinde tedavi görmesi gerekirken oradan hastanemize naklini istemektedir. Ayrıca bazı hastalarımız da sırf tek kişilik odalar var diye ameliyatlarını hastanemizde olmaktadır.
Of Devlet Hastanesi'nin Engelsiz Hastane kapsamında Erişilebilirlik Belgesi almasının hastaneye ve bölgedeki engelli bireylere sağladığı en büyük faydalar neler oldu?
Hastanemiz Şubat 2024'te Trabzon İli Erişilebilirlik İzleme ve denetleme komisyonu tarafından Trabzon Valimiz Sayın Aziz YILDIRIM imzası ile '' Erişilebilirlik '' belgesi almıştır. Daha önce de ifade ettiğim gibi yeni hastanemizde en önemli yeniliklerden biri ''Erişilebilirlik belgesi '' almaktı. Bu belgeye sahip nadir hastanelerden biriyiz. Bu belgeyi alabilmesi için engelli bireylere yönelik rahatlıkla ve konforlu bir şekilde sağlık hizmeti almalarını sağlayacak bir dizi düzenleme ve değişikliği kapsamaktadır. Engelli bireylere yönelik hastanemizde 12 araçlık park yeri , danışma bankosunda indüksiyon döngü sistemi ,ana giriş holünde danışma masaları ,işaret dili ile tecrübeli personellerimiz ile her alanda ve asansörlerde Braille alfabesi bulunmaktadır. Kısaca bir engelli bireyin hastane girişinden muayene ve işlemleri bitirip çıkıncaya kadar kolay erişilebilir , ulaşılabilir ve konforlu sağlık hizmeti almasını sağlayacak şartlar ve imkanlar oluşturulmuştur. Bu konuda engelli vatandaşlarımız ve yakınlarından çok güzel geri dönüşler almaktayız.
Gebe Okulu programına katılan hastalarınızdan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz? Bu programların doğum öncesi ve sonrası süreçlere etkisi nasıl?
Gebe okulu programına katılan hastalarımız, gebelerimizden çok olumlu geri dönüşler almaktayız. Şöyle ki ; doğum öncesi gebelik boyunca anne adaylarının gebelik gibi fizyolojik bir durumuna adaptasyonları sağlamakta , oluşabilecek sorunlar hakkında bilgilendirilmekte ve fiziksel hazırlık yanında psikolojik olarak da doğuma hazırlanmaları sağlamaktadır. Bunun yanında beslenme , yaşam tarzı ve egzersiz eğitimleri verilmektedir. Doğum olayı ile ilgili tedirginlikleri ortadan kaldırılmakta ve doğum sonrası emzirme , yeni doğan bebeğin bakımı ve banyosu gibi bir çok konuda bilgi ve eğitim verilmektedir. Lohusalık dönemi ( Doğum sonrası 6 hafta ) ninde sağlıklı geçmesine yönelik , bir dizi bilgilendirmeler ve pratik uygulamalar yapılmaktadır. Bu birimimiz , Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarımız ve sertifikalı ebelerimizden oluşan sağlık profesyonelleri tarafından yürütülmektedir. Özellikle ilk gebeliği olan anne adayları bu birimimiz ile çok rahat bir gebelik ve doğum süreci yaşadıklarını ve memnuniyetlerini bizlere iletmektedir.
Öte yandan siz Genel Cerrahi Uzmanı olarak branşınıza özel Of Devlet Hastanesi'nde yürüttüğünüz tedavi yöntemleri ya da uygulamalar var mı? Branşınıza ait en güncel tedavi yöntemleri nelerdir ve bu konuda hastanenizin sağladığı imkanlar yeterli mi?
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel cerrahi bölümünde uzmanlık eğitimimi aldım. Genel Cerrahi uzmanı olarak bir devlet hastanesinde yapılabilecek ameliyatları mevcut imkanların yeterli olması nedeniyle hastanemizde yapabilmekteyim. İdareci olmam nedeniyle aktif poliklinik hizmeti yürütememekteyim. Ancak , haftanın bir günü ameliyat ve endoskopi günü olarak mesleğimi icra etmeye çalışmaktayım. Hastanemizde ayrıca Endoskopi birimimizde beslenme amaçlı karından tüp yerleştirme ( P.E.G takılması ) işlemini de İlçe hastanesi olmamıza rağmen yapabilmekteyiz. Hastanemizde ayrıca Genel Cerrah arkadaşımız da mevcut olup , büyük ve acil ameliyatları ekip olarak da yapmaktayız. Bu konuda tıbbı cihaz , ameliyathane alt yapımız son derece uygundur. Ayrıca; daha önce de ifade ettiğim gibi spesifik olarak yanık ve kronik yara ( bası –yatak yarası ,diabetik ayak , staz ülseri vb. ) bakım ve tedavisi ile yakından ve gönülden ilgileniyorum. Bu konuda Of Devlet Hastanesi olarak bir referans hastaneye dönüşmüş durumdayız. Bu konuda da talep ve beklentilere cevap vermeye çalışıyoruz.
Hastaneye kazandırılan yeni birimler ve teknolojik yeniliklerin sizin branşınıza nasıl bir katkı sağladığını düşünüyorsunuz?
Yeni Hastanemiz ile birlikte Hastanemize : - Palyatif Servis - Günübirlik servisi - Kronik Yara Bakım Birimi - Diyet Polikliniği - Mamografi Birimi - Panoramik Röntgen Birimi - Seviye 2 Yoğun Bakım - Engelli Diş Polikliniği - Gebe Okulu - Girişimsel Radyoloji Birimi gibi bir çok birim kazandırmıştır. Kendi branşım ile ilgili olarak özellikle kronik yara bakım ve yanık birimi , benim çalışma alanım olan hasta grubunu daha rahat tedavi edebildiğimiz ve yönetebileceğimiz bir imkan sağlamıştır. Ayrıca ; Genel Cerrahi branşı olarak önemli bir hasta grubunu oluşturan meme hastaları için Mamografi birimimizi açmamız ve aynı gün bu tetkikin yapılması bizlere ve hastalarımıza büyük kolaylık sağlamıştır. Hastalarımız Trabzon'a gitmekten ve orada randevu almaktan kurtulmuştur. Ayrıca , hastanemizde Girişimsel radyoloji işlemlerini de başlatmak kendi branşım adına bizlere ve hastalarımıza büyük bir rahatlık ve kolaylık getirmiştir. Bu konuda Radyoloji uzmanı arkadaşımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Meme hastalıkları konusunda Genel cerrahi olarak en çok ilgi alanlarımızdan biri olan tirioid ( T.İ.İ.A.B = tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi ) ve Meme ( trucut biyops ) hastalıkları konusunda Radyoloji uzmanımız bize biyopsi konusunda çok büyük katkı sunmaktadır. Ben inanıyorum ki Türkiye'de ilçede bulunan hi bir hastanede bu özellikli iş ve işlemler hiçbir Radyoloji uzmanı tarafından yapılmamaktadır. Bu işlemler için hastalar 3. Basamak hastane ( Eğitim ve Araştırma Hast , Tıp Fakültesi ) yollarında kalabilmektedir. Bu yönü ile çok önemli ve üst düzey bir hizmet sunduğumuzu düşünüyorum.
Hastane olarak önümüzdeki dönemde sağlık hizmetlerinde yapmayı planladığınız yenilikler veya projeler var mı?
Hastanemize ilk taşındığımız zaman , hastane yönetimi arkadaşlarımız ile bir değerlendirme yapıp , kısa ,orta ve uzun hedefler belirledik. Çok şükür şu 2 yıl gibi kısa sürede orta hedefleri de geçip uzun hedeflerimizin bir kısmını da gerçekleştirdik. Bunları için '' B Grubu Hastane '' olmak uzun hedeflerimizden birsi idi. Hastane olarak önümüzdeki dönemde ; en önemli çalışmamız hekim ve personel sayımızı artırmaya yönelik çalışmalar olacaktır. Ayrıca yapımı son aşamaya geldiğimiz Psikiyatri servisini inşallah 15 gün gibi kısa bir ürede hizmete açmış olacağız. Bunun yanında hastanemize görüntüleme olarak Mağnetik Rezonans ( MR ) cihazı kurulumu sağlamaya yönelik çalışmalarımızda son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Bunu sağlamak en önemli hedeflerimizden biridir. Tüm bunların yanında tüm dünyada kabul gören dijital hastane modeli olan ve ülkemizde çok az sayıda hastanenin sahip olduğu HIMSS ( Healthcare infornation and Managenent systems society ) -7 seviyesinde bir üt hastane olmak en büyük hedefimizdir. Bu konuda alt yapı çalışmalarımız devam etmektedir.
Bölge hastanesi konumunda olmanızın, hastanenizin gelişimine nasıl katkılar sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Daha önce de belirttiğim gibi '' B Grubu Hastane '' olmak hastanemiz hekim ve hekim dışı personel sayımız da belirgin bir arış sağlayacaktır. Ayrıca ek branş uzman hekim ( Beyin ve Sinir Cerrahisi vb. ) ve MR gibi görüntü hizmetlerinin gelmesi hastanemize zaten mevcut olan 8-9 civarındaki talebi daha da artıracak ve gerçek anlamda '' Bölge Hastanesi '' konumu sağlayacaktır. Bu durum Of ve çevre İlçelerden Trabzon ve Rize iline hasta göçünü önleyecek ve bölge insanımız kendi yöresinde ilçesinde üst düzey hak ettiği sağlık hizmetini alacaktır. Son olarak şunu ifade etmek isterim ki ; Of Devlet Hastanesi olarak tüm yönetim ekibimiz ve mesai arkadaşlarımız ile mesai kavramı olmaksızın tam bir uyum içinde ve ekip ruhu ile ilklerin ve yeniliklerin konuşulduğu ve uygulandığı marka ilçemiz Of'a yakışır '' Marka Hastane '' olma gayesi ve çabası içindeyiz. Yeni hastanemizin İlçemize kazandırılmasında katkısı olan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğümüze ,sağlık Bakanlığımıza , İlçemiz siyaset ve bürokrasisine şükran ve teşekkürlerimizi sunarız. Sizlere de bizlere bu imkan verdiğimiz için TürkHaber Medya olarak teşekkür ederiz..