Obezitenin zararından ameliyatlar kurtarıyor

Obezite günümüzde her 3 kişiden 1'inde görülüyor. Birçok kişi ise cerrahi yöntemlere yöneliyor ancak komplikasyonlara karşı da korkuyor. Obezitenin verdiği zararın ölümcül olabileceğini belirten Dr. Memişoğlu tedavileri ve güvenli ameliyatları anlattı.

Obezite artık bir halk sağlığı sorunu. Görülme sıklığı da gün geçtikçe artıyor. Günümüzde her 3 kişiden birinde obezite yaygınlaşıyor. Yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen obezite için en etkili ve doğru tedavi yöntemlerini Florence Nightingale Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Reşat Memişoğlu AKŞAM'a anlattı:

Hangi besini ne kadar tüketilmeli: Meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi daha fazla bitki bazlı gıdalar yenmeli. Ayrıca fasulye, mercimek ve soya gibi yağsız protein kaynakları ve yağsız etler mutlaka dahil edilmeli. Balık haftada iki kez şart. Tuzu ve ilave şekeri sınırlandırmalı, yağ mümkün olduğunca azaltmalısınız."

30 dakika, 5-7 gün egzersiz: "Egzersiz; kilo kaybını teşvik etmede diyet kısıtlamasından daha az güçlü. Fiziksel aktivite, kilo alımını önlemek ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek için haftada 5 ila 7 gün, yaklaşık 30 dakika veya daha uzun süre olacak şekilde yapılmalıdır.

Mide balonu: Mide balonu tekniği, obezite ile ilişkili durumu olan yetişkin hastalara uygundur. Bu tekniklerle, yer kaplamak ve tokluk hissi üretmek için mideye tuzlu su dolu balonlar yerleştirilir. Mideye yerleştirilen balon, 6 ay içinde endoskopik olarak çıkarılır. Mide balonu işlemi olan hastalar, kilo vermenin etkisini diyet ve egzersiz programıyla desteklerler.

İlaç tedavisi: İnsülin üretimini artırarak kan şekeri seviyesini düşüren ilaçlar, enjekte edilebilir reçeteli ilaçlar, diyet yaparken yağların emilimini önleyen ilaçlar tedavide kullanılabilir.

Mide küçültme: Cerrahi yöntemler; fazla kiloya bağlı, sağlık sorunları açısından risk taşıyan kişilere yapılır. Tüp mide, mide by-pass ameliyatı gibi cerrahi işlemlerle midenin %95'i by-pass edilir. Hastanın mide hacmi küçüleceği için yemek yeme isteği de azalır.

BİRÇOK SAĞLIK SORUNUNA DAVETİYE

Obezitenin görüldüğü hastalarda kalp ve damar tıkanıklığı, akciğerlerle ilgili solunum sıkıntıları, vücut yağlanmasından dolayı çoklu organ yetmezliği ve aşırı kilodan dolayı hareket edememe gibi sorunlar gelişir. Obez kişilerde kilo kaybı, kişinin genel moral durumu ile de ilişkilidir. Kilo vermemek tip 2 diyabet hastalığı, hipertansiyon, kandaki yağ ve kolesterol seviyesinin fazla olmasına bağlı kalp hastalığı riskini artırır.