Nezle sandığınız hastalık akciğeri vurabilir

Uzmanlar uyarıyor! Çocuklarda görülen grip ve nezleyi karıştırmayın! Hastalık ihmal edildiğinde bilhassa akciğer ve kulaklar için ciddi riskler taşıyor.

Nezle ve grip salgını tüm hızıyla sürüyor! Birçok çocuk, bu enfeksiyon hastalıkları nedeniyle sıkıntılı zamanlar yaşıyor. Çoğunlukla burun akıntısıyla başlayan ve genellikle griple karıştırılan nezle, çocuklar ve bebeklerde en sık rastlanan hastalıklardandır. Burun, boğaz ve soluk borusunda oluşan ve viral bir hastalık olan nezle; akciğerleri ve kulakları olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle bebek ve çocuklarda görülen nezleler önemsenmelidir. Grip, nezlenin aksine influenza virüsü sebebiyle oluşur.

ANNE SÜTÜ MUCİZESİ

Central Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Özmen, ebeveynleri uyarıyor: Gribin belirtileri arasında ise, burun akıntısı, ateş, öksürük, baş ağrısı ve eklem - kas ağrıları gibi semptomlar görülür. Anne sütü alan bebekler diğer bebeklere ve çocuklara nazaran daha şanslıdır. Bebeklerde burun akıntısı ve öksürükle karşılaşan anneler bebeklerinin bol sıvı tüketmesini sağlamalı ve daha sık emzirmelidir. Ek gıdaya geçen bebeklere ise sulandırılmış elma suyu ve bitki çayları içirilmelidir.

Ateş düşürücü verilmeli

Grip virüsü alındıktan sonra birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ilk olarak üşüme belirtileri görülür. Devamında diğer belirtiler ortaya çıkar. Grip tedavisinde çocuğa bol sıvı tüketmesi sağlanmalı, yüksek ateş için ise ateş düşürücü verilmelidir. Hasta olan çocuk, tedavi sonrası 3-4 gün içerisinde iyileşir.

Çocuklar kapalı ortamlardan uzak tutulmalı

Kış mevsiminde mikroorganizmaların havadaki yoğunlukları da artar. Bebeklerin ve çocukların hem kapalı hem de kalabalık ortamlarda sıklıkla bulunması da hastalıkların artmasına neden olur.

BEBEKLERDE DAMLA KULLANIMINDAN KAÇINILMALI 

Henüz yaş almamış bebeklerde damla kullanımı önerilmez. Bebekleri olası hastalıklardan koruyabilmek için de; oda sıcaklığını sabit tutmalı, ani hava değişimi yaşamalarını önlemeli ve terlemelere karşı uyurken 

ince giydirilmelidir.

Bilhassa kış aylarında oldukça yoğun şekilde görülen grip, bebek ve çocuklar için ciddi riskler oluşturur.