Mutasyonlu virüslere savunmasız yakalandık

Kovid-19 sonrası artan solunum yolu hastalıklarını değerlendiren Dr. Vilda Barlas, “3 sene zarfında vücudumuzdaki antikorlar sabit kaldı, virüsler mutasyona uğradı. Vücudumuz mutasyonlu virüsü tanımıyor” dedi.

Türkiye genelinde acil servis ve polikliniklerde solunum yolu hastalıklarına bağlı şikayetler oldukça arttı. Uzmanlar, süper grip olarak adlandırılan ve nezle türü olan bu hastalığın uzun sürmesindeki en büyük etkinin, Kovid-19 pandemisinde bağışıklığın zayıflamasından kaynaklandığını belirtiyor.

MASKE HASTALIKTAN KORUDU

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğr. Üyesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vilda Barlas, "Kışın gelmesiyle birlikte tabii ki de virüslerde çoğalma yaşanıyor. Bu olağan bir süreç fakat 3 senedir pandemi süreci geçirdik ve süre zarfında hepimiz maske taktık. Bu sayede sadece Kovid-19'tan değil diğer tüm solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslere karşı da korunmuş olduk" dedi.

ANTİKORLAR ETKİSİZ KALDI

Zaman içinde solunum yolu virüslerinin mutasyona uğradığını fakat bizim pandemi sürecinde değişen virüslere maruz kalmadığımız için eski antikorlara sahip olduğumuzu aktaran Barlas, "Virüsler çok akıllıdır, Kovid'den de bildiğimiz gibi her sene veya daha erken süreçte mutasyona uğrayabiliyorlar. Bu 3 sene zarfında vücudumuzdaki antikorlar sabit kaldı, fakat virüsler mutasyona uğradı ve sürekli antijen değiştirdiler. Vücudumuz mutasyonlu virüsü tanımıyor. Çünkü bizim antikorlarımız 3 sene önceki antikorlardır" ifadelerini kullandı. Tanınmayan virüslere karşı da vücudun daha fazla direnç gösterdiğini ve zorlandığını hatırlatan Barlas, hastalıkların bu sebeple uzun ve ağır geçirildiğini söyledi.