Mutant virüs akciğeri daha az vuruyor

Rehavet yok, tedbirlere devam! Olumlu mutasyonlar virüsü zayıflatıyor. Salgında umut verici açıklama enfeksiyon uzmanlarından geldi. Kovid'in mevsimsel grip mutasyonlarına uğradığını belirten uzmanlar, virüsün ağır hasta yapma kabiliyetini kaybetmeye başladığını söyledi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, son risk haritasını yorumlayarak artan vakaların mutasyonlardan kaynaklandığını belirtti. Savaşçı, "Mutasyon vakaları artırmış olabilir. Ancak ağır vaka sayılarımız artmış değil" diyerek şöyle konuştu: "Mutasyonların kişilerin hastalığına ağırlık etkileri yok. Normalde her yıl grip oluruz, bizi yatağa yapıştırır; ama sonuçta ölümcül etkileri olmayabilir. Koronavirüste de, mevsimsel grip mutasyonlarına doğru olumlu yönde kaymalar başladı. Bu bizim için umut verici. Yoğun bakım, oksijen ihtiyaçları çok az olmaya başladı, demek ki virüs artık akciğeri çok etkilemiyor. 'Olumlu mutasyonlarla virüs etkisini biraz kaybetti' diye yorumlar yapabiliriz. Virüs hayatta kalmaya çalışıyor, yaşadığı canlı ölürse o da ölmüş oluyor. Tabii tedbirlere devam edeceğiz, bu rehavet nedeni değil." Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Recep Tekin ise yüksek vakalara rağmen yatan hasta ve yoğun bakımdaki düşüşün, mutasyonlu virüsün etkisini yitirmesinden kaynaklandığı söyledi.

YOĞUN BAKIM DA YÜK YOK

Mutasyonla hastalığın daha hızlı yayıldığını belirten Tekin şöyle konuştu: "Mutasyondaki hızlı bulaşa rağmen hastaneye yatışın az olması bizim için büyük avantaj. Öyle tahmin ediyoruz ki mutasyon virüsü tamamen inaktif hale getirip, insanlarda hastalık oluşturmayacak seviyeye getirecek."