Mucize antikorla pandemi bitiyor

Bilim insanları, Kovid-19'un bilinen tüm varyantlarını etkisiz hale getirebilen son derece güçlü antikorlar keşfetti. Araştırmacılar, bu antikorların olası yeni salgınları önleyebileceğini açıkladı.

Bilim insanları, Kovid-19'a karşı aşılanmış olan iyileşmiş bir SARS hastasının kanından alınan antikorları izole etti. Önceki korona enfeksiyonu ve aşılamanın kombinasyonu, test edilen neredeyse tüm ilgili koronavirüsleri durdurabilen son derece güçlü bir antikor yanıtı oluşturdu. Böylece bilim insanları, Omicron da dahil olmak üzere koronavirüsün bilinen tüm varyantlarını etkisiz hale getirebilen son derece güçlü antikorlar keşfetti.

Çalışmada görevli olan Wang Linfa, "Bu çalışma, insan bağışıklık sistemini doğru şekilde 'eğitebildikleri' takdirde pancorona virüs aşılarının mümkün olduğuna dair cesaret verici kanıtlar sunuyor" dedi.

HER VARYANTTA ETKİLİ

E7 olarak adlandırılan en güçlü antikor hem SARS-CoV (SARS) hem de SARS-CoV-2 (Kovid-19) arbovirüslerini, hayvan arbovirüslerini ve Omicron XBB.1.16 gibi yeni ortaya çıkan Kovid-19 varyantlarını nötralize etti. E7 antikoru, koronanın hücreleri istila etmek için kullandığı başak proteininin iki parçasını köprüleyen benzersiz bir bağlanma mekanizması yoluyla, virüslerini etkisiz hale getirmeyi başardı. Bu durum başak proteinini inaktif bir konformasyonda kilitliyor ve virüsün hücreleri enfekte etmek ve hastalığa neden olmak için ihtiyaç duyduğu şekil değiştirme sürecini engelliyor. Öte yandan, gelecekte ortaya çıkacak koronavirüsleri nötralize etme potansiyeli yüksek olan E7 antikoru, bir sonraki pandeminin önlenmesine yardımcı olabilir.