mRNA aşısı cilt kanserinde ölüm riskini %44 azalttı

Moderna ve Merck, cilt kanseri için üretilen mRNA aşısının 2. faz denemesinden elde edilen sonuçları, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'ne sundu.

ABD'li ilaç üreticileri Moderna ve Merck, cilt kanseri için üretilen mRNA aşısının 2. faz denemesinden elde edilen sonuçları, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'ne sundu. Yeni tedaviyi test etmek için araştırmacılar, 157 cilt kanseri hastasına, mRNA aşısı ile bağışıklık tepkisini artıran Keytruda ilacını birlikte verdi. 50 katılımcıda ise yalnızca standart tedavi süreci devam edildi. Tüm hastaların kanserli tümörleri ameliyatla çıkarıldı, ancak nüks riski yüksekti. Aşı kullanımı, tek başına kanser tedavisine kıyasla hastaların nüks veya ölüm riskini yüzde 44 azalttı. Kişiselleştirilmiş aşı ve Keytruda immünoterapisi alanların yüzde 78.6'sı 18 ayda kanserden kurtulurken, yalnızca immünoterapi alan kişilerin yüzde 62.2'sinde kanser tekrar nüks etmedi.

DİĞER TÜMÖRLER DE HEDEFTE

Kombinasyon tedavisi alan 107 kişiden 24'ü ve sadece immünoterapi alan 50 kişiden 20'si olmak üzere yüzde 22.4'ünde kanser nüksü veya ölüm meydana geldi. Şirket bu yıl 3. faz çalışmalarının yapılacağını ve çalışmanın akciğer kanseri de dahil olmak üzere diğer tümörleri de hedef alacak şekilde genişletileceğini duyurdu.