Koronavirüs geçiren çocuklarda görülebilen, "Multisistem Enflamatuar Sendromu (MIS-C)" tablosunda son aylarda ciddi artış yaşandığını belirten uzmanlar, pandeminin ilk döneminde çocuklardaki koronavirüs hastalığının Kawasaki hastalığı ile karıştırıldığını söyledi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur ise kendisini 10 gün sonra belli eden semptomlara karşı uyardı.
Milliyet'te yer alan habere göre, Prof. Dr. Kasapçopur, "MIS-C tablosuna karşı hem ailelerin, hem hekimlerin çok uyanık olması ve çocuklara çok hızlı müdahale edilmesi gerekiyor. MIS-C tablosu, semptomları, Kovid-19 virüsü bulaşan çocuklar da ilk bir hafta, 10 günlük süreçte ortaya çıkmıyor." ifadelerini kullanarak uyarılarını şu şekilde sürdürdü:
"Kovid-19’u atlattığını zanneden bazı çocuklarda genellikle onuncu günden veya 2.haftadan itibaren yüksek ateş, vücutta döküntü, gözlerde kızarıklık, ishalin ardından kalp, karaciğer, böbrek yetmezliği, fonksiyonlarda bozulmalar, beyinde tahribat gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Son birkaç aydır MIS-C tablosu ile kapımızı çalanların sayısında patlama yaşanıyor. Pandeminin ilk döneminde MIS-C tablosunun Kawasaki hastalığı olduğunu düşünüyorduk."
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof.Dr. Mehmet Ceyhan da, Temmuz ayından sonra MIS-C vaka sayısında artış yaşanmaya başladığını belirterek, “Bu artış Ekim ayından sonra katlanarak arttı. Defalarca uyardık. Halen, ‘okullar nasıl ve ne zaman açılacak’ diye konuşuluyor. Şimdiye kadar 103 vakamızda MIS-C tablosu ile karşılaştık. Çocukların aşılanmayacağını düşünerek planlama yapmalıyız.” dedi.