‘Mikroplastik' beyinden çıktı

Türk araştırmacılar, beyin hücrelerinde ‘mikroplastik' keşfetti. Çalışma, plastiklerin, gelecekte Alzheimer, MS, inme ve beyin kanaması gibi hastalıklarda etken olup olmadığına ışık tutacak.

Azime Kahya

50 ÖRNEK DAHA İNCELENECEK

Doç. Dr. Emrah Çeltikçi, kumaşlardan araba direksiyonuna, asfalttan su şişesine kadar birçok üründe plastik olduğunu söyledi. Beynin kendi ürettiği tümörlerden 4. evre olanların MR görüntülerini incelediklerini belirten çeltikçi, 'Ameliyatta, hastanın beynindeki kan beyin bariyerinin bozuk olduğu ve bozuk olmadığı bölgelerden alınan örnekleri inceledik. Hasar gören ve hasar görmeyen beyin hücrelerinin her yerinde mikroplastiklerin olduğunu belirledik. Çalışma kapsamında, 50 ayrı örnekte tek tek çalışacağız" dedi.

YURTDIŞINDAN ÇALIŞMAYA İLGİ

Çeltikçi, 'Şu an beyin hücrelerinde mikroplastiklerin bulunduğunu biz gösterdik. Asıl soru, acaba devam edecek çalışmalarla mikroplastikler, demans, MS, Alzheimer gibi hastalıklara neden oluyor mu? Ayrıca beyin kanamaları, inme üzerinde etkisi var mı? Çalışmalar bunlara ışık olacak. Çalışmamız daha başında Kanada'da plastiklerin zararına ilişkin farkındalığın artırılması için çekilen 'Plastic People' isimli belgeselde yer aldı ve hemen ardından da The New York Times'ta makale olarak yayımlandı" dedi.