Migrenin İlaçsız Tedavisi; Sinir Blokajı

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Levent Gül, migren hastalığının tedavisi hakkında uygulanan sinir blokajı yöntemini sizler için anlattı.

Toplumda ortalama her 6 kişiden birinde görülen, yaygın bir sağlık problemi olan migren hastalığı ‘oksipitalblokaj’ yöntemi ile tedavi edilebiliyor. İlaçlar etkili olamadığında ve baş ağrıları günlük yaşam aktivitelerini etkilemeye başladığında, migren tedavisi için alternatif bir çözüm olan oksipitalblokaj yönetimi etkili bir çözüm yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

• Baş ağrısının 4-72 saat sürmesi

• Tek taraflı olması
• Pulsatil (zonklama) olması
• Orta ileri düzey ağrı varlığı
• Rutin fiziksel aktivite ile ağrıda artış
• Bulantı - kusma
• Işığa ve sese karşı rahatsızlık

Bu soruların çoğunun cevabı EVET ise büyük olasılıkla migreniniz var demektir.
Sinir Blokajı Nedir?
Oksipitalblokaj başın ağrı duyusunu algılayan kısmın anestezik maddelerle blokajı ve sinirin uyarılabilirliğinin azaltılarak, ağrı eşiğinin yukarı taşınması işlemidir. Bu yöntem sayesinde ağrıya neden olan sinir sistemindeki ağrı duyusu bloke edilir ve dolayısıyla ağrı kesilir.

Sinir Blokajı Nasıl Uygulanır?
Tedavinin uygulanması kolay olup hasta oturur durumda iken başının arka kısmındaki büyük oksipital sinir alanına, çok ince bir iğne ile lokalanestezik madde enjekte edilir. Hastanemize başvuran hastalarda muayene, enjeksiyon ve sonrasında kısa bir gözlem yapılır. Uygulama 10 dk, tüm süreç 45 dk civarında sürmektedir. Çoğu hastamızda tek uygulama uzun süreli bir etkinlik sağlamakta, zaman zaman 2. ve 3. uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Lokal bir yöntem olan oksipitalblokaj tedavisinde; ensede 4-5 saat süren uyuşma dışında bir sıkıntı yaşanmamakla beraber, nadir olarak baş dönmesi, enjeksiyon bölgelerinde hassasiyet ya da boyun ağrısı gelişebilir.

Sinir Blokajı Kimlere Uygulanır?
Migren hastalığı olup ilaç kullanmak istemeyen kişilerde veya ilaç kullanması sakıncalı olan (karaciğer ve/veya böbrek yetmezliği olanlarda, emzirenlerde, hamilelerde, sindirim sistemi rahatsızlığı nedeniyle ağrı kesici kullanamayan kişilerde, analjezik alerjisi olanlarda) kişilerde tercih edilebilir. Aynı zamanda servikojenik baş ağrılarında, gerilim tipi baş ağrılarında, küme baş ağrısında, oksipital nevralji hastalarında da etkindir.

Sinir Blokajı Uygulaması Migren Rahatsızlığına Kesin Çözüm Mü?
Migren proflaksisinde (önleyici tedavide) kullanılan ilaçlar ağrı sıklığı, şiddet ve süresini ortalama % 40-70 azaltmaktadır. Bu durumda en az 6 ay ilaç kullanmak gerekir. Oksipitalblokajda da ortalama % 50-70 azalma sağlanmaktadır ve bu etki 3-6 ay sürebilmektedir ancak hastalar ilaç kullanma ihtiyacı hissetmeden, 1 - 3 uygulama sonrası tedaviden fayda görmektedirler.