Migren tedavisinde botoks kullanılacak

Uygun tedavi yöntemleriyle tüm baş ağrısı tiplerinin kontrol altına alınabileceğini söyleyen uzmanlara göre botoks tedavisi, migren ataklarından koruyan yöntemler arasında önemli yer tutuyor.


Sıcak hava, uykusuzluk, stres, uzun süre aç ve susuz kalmak, en önemli migren tetikleyicileri arasında yer alıyor. 

Yüzdeki kırışıklıkları yok etmek amacıyla ‘botulinum toksini’(botoks) yaptıran migrenli hastaların baş ağrılarının azaldığının fark edilmesi, migren tedavisinde botoks kullanımının yolunu açtı. Araştırmalar 3 ayda 10 ya da daha fazla gün, zonklayıcı baş ağrısı olarak tanımlanan kronik migren tedavisinde botoks uygulamasının etkili olduğunu gösteriyor.

Kozmetik amaçla sadece yüz bölgesinde uygulanan botoks, migren tedavisinde alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde belirli noktalara, trapez kasına (boyun ile omuz arasındaki kas) botulinum toksini iğne ile verilerek uygulanıyor.

Migrenin bir yıldaki atak sayısı kişiden kişiye göre değişiyor. Ayda 3-4 kezden fazla atak oluyor, ataklar ilaç kullanımına rağmen 4-72 saat sürüyorsa koruyucu tedaviye başlanması gerekebiliyor. 

Migren ağrıları sosyal yaşamı, fiziksel ve mesleki performansı etkiliyor. Migren hastaları; depresyon, anksiyete bozukluğu ve kronik ağrı bozukluklarına yatkın oluyor.