Midedeki ağır yaraya bitkisel reçete

Mide asidi tarafından oluşan ülser, yanma, ağrı gibi etkilerle çoğu zaman gündelik hayatı zehir ediyor. Mide ilaçlarının yanında kudret narı, zeytinyağı, kekik, sarı kantaron da mide yaralarını iyileştirmede önemli bir rol oynuyor.

Mide yaraları sıklıkla yemeklerden sonra oluşan karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrı ile belirti verir. Mide ülserinin tedavisinde kullanılan temel yöntemlerden biri, asit salgısını azaltan ilaçlar olan proton pompa inhibitörleri (halk arasında koruyucu olarak da isimlendirilen ilaçlar ) veya H2 blokerleridir. Bu ilaçlar, mide asidinin düzeyini kontrol altına alarak ülserin iyileşmesine yardımcı olurlar. Ayrıca, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak mide ülserinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Medipol Mega Hastaneleri'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, toplumda yaygın görülen mide hastalıklarının giderilmesinde tedaviye yardımcı olarak kabul edilen bitkisel formülleri AKŞAM'a anlattı. Korkut, kullanılacak olan bitkisel formüllerin mutlaka doktora danışılarak yapılması gerektiğine de dikkat çekti.

BARİYERİ GÜÇLENDİRİYOR

Mide ve bağırsak hastalıklarında akla ilk gelen besinlerden biri Kudret narıdır. Zeytinyağında bekletilerek ya da balla tüketilen Kudret Narı hazımsızlık, gastrit, reflü, mide yanması, mide ekşimesi, ülser tedavisinde önemli bir destek sağlar.

Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak gösterilen zeytinyağında mide astarının koruyucu tabakasını güçlendiren polifenoller ve antioksidanlar bulunur. Bu, mide astarının koruyucu bariyerini güçlendirerek mide ülserlerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Sarı kantaron yağı mide ülseri ve şişkinlik problemlerinde kullanımına sıklıkla rastlanır. Sarı kantaron yağı midenin içinde bariyer oluşturarak mide asidinin etkilerini hafifletir ve hazmı kolaylaştırır.

Mide ağrısında papatya, zencefil, nane ve ıhlamur gibi bitkisel çayların rahatlatıcı etkisi bilinir. Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında da etkilidir.

Kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın yemeklerimize tat katmanın yanı sıra hazmı kolaylaştırır, gaz giderici özelliğe sahiptir.