‘Metamfetamin' şizofren ediyor

Türkiye'de kullanımı artan ‘metamfetamin' isimli uyuşturucu, sinir sistemini etkileyip ölümle sonuçlanan açı olaylara sebep oluyor.

DHA

Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sertaç Ak, "Eskiden metamfetamin içenlerdeki yan etkileri, neler yaşanacağı veya yüksek doz kullanımında neler olabileceğini çok iyi bilirdik. Fakat son dönemde metamfetamin alanlarda şizofreni benzeri bir yan etki görüyoruz.

HAYAL GÖRÜYORLAR

Hiçbir psikoz belirtisi olmayan kişilerin ciddi anlamda emir veren sesler duyması, gözlerinin önüne hayaller gelmesi, yakınlarının bir şekilde onlara zarar vereceğini düşünmesi, takip edildiklerini düşünmesi şeklindeki varsayımları ortaya çıkmakta. Bu durumlar çok gürültülü olduğu için de hızlıca müdahale ediyoruz ve süreç içerisinde hem maddenin kesilimi hem de çok ağır şizofreni ilaçlarıyla durumu geri çevirebiliyoruz" diye konuştu.

AİLEYE ŞİDDET UYGULUYORLAR

Doç. Dr. Ak, "Metamfetamin kullanımı ile şizofreni hastalığı ya da psikotik özellikli bipolar rahatsızlığı başlayabiliyor. Ciddi anlamda aileye şiddet uyguluyorlar. 20-30 lira gibi rakamlara ulaşabildiklerini söylüyorlar ve sokakta rahat bir şekilde ulaşabildiklerinden bahsediyorlar. 9 ila 12 yaşlarında başlayan o kadar çok kişi var ki " dedi.