DHA
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüste Güney Afrika mutantının aşının koruyuculuğunu yüzde 70'lere kadar düşürdüğü yönünde çalışmalar olduğunu söyledi.
DHA'da yer alan habere göre, koronavirüsün kendi içinde 5 binin üzerinde mutasyona uğradığını belirten Savaşçı, "Virüs, toplumların genetik yapısı ve coğrafi özelliklerine göre kendi yapısını en uygun hale getirerek hayatta kalmaya çalışıyor. Dolayısıyla her ülkenin aslında kendi mutant suşu var." dedi.
Özellikle kalabalık alanlarda çift maske takıp bariyer sisteminin maksimum düzeyde artırılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Savaşçı, şunları kaydetti:
"İki metre mesafemizi korumamız ve el hijyenimize dikkat etmemiz gerekiyor. Virüs mutant olsa da olmasa da bulaş şekli değişmiyor. İkinci doz aşımızı yaptırmış olsak bile en az 15 gün daha çok sıkı önlemleri sürdürmemiz gerekiyor."
Bir bakteri veya virüsün farklı alt türlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan gruplarına "suş" denir. Farklı suşlar arasında ilaçlara, dış etkilere dayanıklılık gibi özellik değişiklikleri olabilir.