Meme kanserine aspirin direnci!

Meme kanserinin yüzde 70’ini oluşturan östrojen reseptör (ER) pozitif türünde yapılan araştırmaya göre, tamoksifen ile aspirinin kullanımının, kanser ilacının geliştirdiği direnci kırdığı ortaya çıktı.

Bilkent Üniversitesi genetik mühendislerince, “östrojen reseptör (ER) pozitif” isimli meme kanseri türünün tedavisinde sık kullanılan kemoterapi ilaçlarıyla aspirin ve türevindeki ilaçların birlikte kullanımı halinde ‘ilaca karşı direncin’ kırıldığı keşfedildi. Dr. Özgür Şahin, kanser hücrelerinin çalışma mekanizmalarının birbirinden farklı pek çok kemoterapi ya da hedefli terapi ilacına karşı direnç geliştirebildiğine dikkati çekti.

GENLERİ TERSİNE ÇEVİRİYOR 

Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO) desteğiyle meme kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan ve “östrogen reseptör (ER) pozitif” teşhisi konulan hastalara ilişkin bir çalışma yürüttüklerini bildiren Şahin, şunları kaydetti: Bu hastalarda yaklaşık 40 yıldır kullanılan tamoksifen adlı ilaca karşı geliştirilen direncin nedenini ve bunlardan hangi genlerin sorumlu olduğunu ortaya koyduk. Bu direncin gelişiminde ‘Fosfodiesteraz 4D’ adlı bir genin önemli bir rol oynadığını gösterdik. Bu genin ürettiği proteinin Aspirin ve türevleri tarafından bloke edildiği zaman tamoksifen direncin geriye döndürülebildiğini gördük.

Klinikte çalışılacak

Şahin, “Fareler üzerinde yaptığımız çalışmalar, klinik araştırmalarla da doğrulanabilirse Aspirinin ilaç direncini kırarak bir kanser tedavisi olarak da kullanılma potansiyelini ortaya koymuş olacağız” dedi.

100 YILDIR TEDAVİDE KULLANILIYOR

Aspirinin 100 yıldan fazladır farklı hastalıkların tedavisi için kullanıldığına dikkati çeken Şahin, “Bu ikisinin kombinasyonun, meme kanseri ilaç direncini kırdığını ilk kez bu bilimsel çalışmamızda ortaya koymuş olduk. Aspirin, tamoksifen direncinde rol oynayan genleri tersine çeviriyor. Çıkış noktamız bu oldu” dedi.