YASEMİN İLAN
Dünya genelinde kadınların karşılaştığı en yaygın ve endişe verici sağlık sorunlarından biri meme kanseri. Kadınlarda en sık görülen kanser olması dışında, tüm dünya nüfusu ele aldığında, son yıllarda akciğer kanserini geçerek birinci sıraya oturdu. Meme kanserine karşı risk faktörlerini tanımak ve temkinli olmak şart. Memede görülen normal dışı herhangi bir bulgunun önemli sayılması ve hemen doktora başvurulması konusunda uyarıda bulunan İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Meme Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Enver Özkurt, yaşam tarzı değişiklikleriyle riskleri azaltmanın mümkün olabileceğini söyledi.
KOYU RENKTE AKINTI TEHLİKELİ
Doç. Dr. Enver Özkurt, meme kanserinin önemli belirtilerini şu şekilde sıraladı: Meme veya koltuk altı bölgesinde ele gelen kitle veya şişlik. Meme boyutunda, şeklinde veya dokusunda değişiklikler. İki meme arasında sonradan gelişen boyut, şekil farkı. Meme başından genellikle koyu renkte gelen akıntı. Meme ucunun içeri doğru çekilmesi veya meme ucunun görünümünde değişiklikler. Kızarıklık, çukurlaşma veya kalınlaşma gibi cilt değişiklikleri ve memede ağrı.
AİLEDE HASTALIK VARSA DİKKAT!
Meme kanserinin gelişimi tek bir nedene bağlı olmayıp genetik, hormonal, çevresel faktörlerden etkilenir. Birçok risk faktörü vardır. Bunlardan biri; 12 yaşından önce âdet görme, 55 yaşından sonra menopoza girme, doğum yapmamak, ilk doğumun 30 yaşından sonra olması gibi vücudun kadınlık hormonuna normalden uzun süre maruz kalmasıdır. Diğerleri ise; meme kanserinin özellikle anne, abla, kız kardeş, öz kızı gibi birinci derece akrabalarda görülmesi; genetik mutasyonlar; obezite, alkol, sigara gibi yaşam tarzı faktörleridir.
HAYAT KURTARAN BASİT TEDBİRLER
Doç. Dr. Enver Özkurt, meme kanserini tamamen önlemenin kesin bir yolu olmasa da, yaşam tarzı değişiklikleriyle riskleri azaltmak için önerilerini sıraladı:
1-Hekiminizin ve Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği meme kanseri taramalarına düzenli olarak katılın.
2- Sağlıklı kilonuzu koruyun. Akdeniz tipi beslenerek; sebze, meyve, tam tahıllar ve protein kaynaklarından zengin bir beslenme alışkanlığı edinin.
3- Gıdalarda hormonlu ve işlenmiş ürünleri mümkün olduğunca azaltın. Organik ve doğal ürünlere yönelerek sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturun.
4-Düzenli fiziksel aktiviteye katılın. Hareketli yaşam tarzı ve haftada en az 150 dakika orta şiddetli veya 75 dakika yüksek şiddetli aerobik aktivite yapın.
5- Alkol tüketimini sınırlayın ve sigara içmekten kaçının.
6- Emzirmeye önem verin.
7-Stres yönetimi için stresle başa çıkmayı öğrenin.
8-Çevresel toksinlere maruziyeti azaltmak için ev ve iş ortamınızda sağlıklı ve temiz bir çevre oluşturun.
9-Genetik faktörlere ayrıca dikkat edin. Ailede meme kanseri öyküsü olan veya bilinen genetik mutasyonlara sahip bireyler için genetik danışmanlık, genetik testler, daha sık meme cerrahisi uzmanı hekim takibi yapılmalıdır.