Meme büyütmede '10 gerçek' ve çipli silikon protez

Doç. Dr.Harun Çöloğlu
harun.cologlu@isu.edu.tr

1. Estetik meme büyütme nedir?

Az gelişmiş veya küçük göğüslerin normale veya daha alımlı hale getirilmesi için uygulanan ve genelde silikon protez ile yapılan işlemdir. Silikon protezler, dışı zar şeklinde hafif sert, içi jel kıvamında silikon veya tuzlu su ile doldurulmuş yapıya sahiptir. Çeşitli vasıfta, şekil ve projeksiyonda olan bu protezler kısa bir ameliyat ile takıldıktan sonra aynı gün veya bir gün sonra evinize gidebilir,  4-5 gün içinde normal aktivitenize dönebilirsiniz. 

2. Silikon meme protezi kanser yapar mı? Şimdiye kadar kanıtlanmış kanser yaptığına dair bir veri elimizde yoktur. Amerika’da her 100 kadından birinde silikon protez bulunmaktadır. 

3. Süt emzirmede problem yaratır mı? Süt emzirmeye mani bir ameliyat değildir. Ömür boyu kalabilir. İstenildiğinde tamamen çıkartılabilir ya da yenisi ile değiştirilebilir. 

4. Silikon protez damla (anatomik) şeklinde mi yoksa yuvarlak (round) mı olmalı? Yoksa çip li mi olmalı? Bu kararı vermede en önemli belirleyici nokta memenin şekli ve meme üst kısmının dolgunluğudur. Damla şekline sahip, üst kısım dolgunluğu yeterli bir memede her iki protez tercihi de istenen sonuçları vermektedir. Meme üst kısmının dolgunluğunun az olduğu, yuvarlak şekle sahip memede damla şeklinde protez tercihi doğru olacaktır. Yaklaşık 1 yıl önce tanıtımı yapılarak Türkiye'de kullanmaya başladığımız üçüncü bir tür protez; çipli protezdir. Buna ayrı bir başlık açmakta fayda var. 

 5. Çipli protez de ne gibi yenlikler mevcut? İlk olarak protez içindeki çip dijital bir kimlik kartı görevi görüyor. Bu çip, protezin hacmini, şeklini, kabuk yapısını, üretim tarihini, üretim yerini ve seri numarasını içeren bilgileri taşır. Böylece yapılan ameliyatın üzerinden kaç yıl geçerse geçsin, göğüs üzerine tutulan bir detektör aracılığı ile bu bilgilere her zaman ulaşılabilir.  İkinci olarak göğüs üzerine tutulan detektör yardımı ile silikon etrafındaki ısı değişikliklerini ölçebileceğiz. Bu şekilde erken dönemde olası ameliyat komplikasyonlarını (doku içi kanama ve enfeksiyon gibi)  erken tespit edebileceğiz.  Çipli protez yine  ‘süper jel’ adı verilen içerik ile imal edilmiş olan ergonomik formdur. Bu formdaki protezler, vücudun pozisyonuna göre şekillenmekte, örneğin ayaktayken damla formunu almakta, sırt üstü yatar pozisyondayken ise yuvarlaklaşmaktadır. Böylece memenin o doğal yapısı daha iyi taklit edilmektedir 

6. Bu ameliyattan sonra iz kalır mı? Protezi yerleştirmek için en sık kullandığımız 2 yer vardır. Bunlar; meme başı (meme başı renkli alanının meme cildi ile yaptığı birleşme hattı) ve memenin alt kenarının gövde ile buluştuğu hattır. Ameliyat izi 4-5cmlik bir izdir ve uygulama yerleri nedeniyle fark edilmesi oldukça zordur. Bu yerlerin dışında koltuk altı ve göbek deliği gibi uygulama yerleri de vardır. Bu giriş yerleri genel olarak estetik cerrahlar arasında yaygın olarak tercih edilmemektedir. 

7. Yağ enjeksiyonuyla meme büyütme yapılabiliyor mu? Evet, yapılabiliyor ama hâlâ aşılması gereken birkaç problem var. Meme büyütmede gelinen son nokta kök hücreden zengin yağ dokusu ile meme büyütmedir. Meme büyütmede halen dünyada en sık tercih edilen yöntem silikon protezlerdir. Ancak yabancı madde taşımak istemeyen, komplikasyonundan korkan, ameliyattan korkan, doğal yöntem arayışındaki hastalar protez ameliyatını tercih etmemektedir. Ama asıl bu işlemi yapmadaki korku onkolojik takipte olası çıkabilecek problemlerdir. Ben tavsiye etmiyorum.