Maymun çiçeğinde hızlı mutasyon

Maymun çiçeği vakalarından toplanan DNA'ları inceleyen bilim insanları, virüsün beklenenden 6 ila 12 kat hızlı mutasyona uğradığını keşfetti. Uzmanlar, bulaş yolunun değişmiş olabileceğini düşünüyor.

Uzmanlar, iki ayda 48 ülkede 3 bin 500'den fazla kişiye bulaşan maymun çiçeği virüsü onlarca yeni mutasyon nedeniyle artık daha bulaşıcı olabileceğini belirtti. Nature Medicine Dergisi'nde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, virüs 2018'den 2019'a kadar tespit edilen vakalarda görülmeyen 50 yeni mutasyon taşıyor. Çalışmanın yazarları, bilim insanlarının genellikle maymun çiçeği gibi virüslerin her yıl bir veya ikiden fazla mutasyon kazanmasını beklemediğini ifade etti.

AFRİKA ÖTESİNE YAYILDI

Çiçek hastalığına neden olan variola virüsüyle aynı aileden gelen ve genellikle endemik olduğu Batı ve Orta Afrika'nın ötesine yayılmayan hastalık, bu yıl Afrika'nın da ötesine yayılarak bilim adamlarını şaşırttı. Araştırmacılar maymun çiçeği örneklerinden DNA topladıktan ve genetik bilgileri yeniden yapılandırdıktan sonra mutasyon oranının beklediklerinden 6 ila 12 kat daha yüksek olduğunu keşfetti. Tarihsel olarak, maymun çiçeği açık cilt lezyonları, vücut sıvıları, yakın cilt teması veya havadaki öksürme ve hapşırma ile ortaya çıkan solunum damlacıkları ile kişiden kişiye bulaşıyor. Ancak yeni enfeksiyonların benzeri görülmemiş hızı, virüsün konakçılarına nasıl bulaştığı konusunda bir şeylerin değişmiş olabileceğini düşündürüyor.