Maymun çiçeği virüsü hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Covid-19 salgını ile beraber insanlar her türlü hastalığın ortaya çıkışında yeni bir karantina dönemi başlayacağından endişeleniyor. Bu nedenle türeyen hastalıkların belirtileri, tedavi yöntemleri ve bulaşıcılık hızı merak ediliyor. Yeni ortaya çıkan hastalıklardan biri de; maymun çiçeği virüsü (monkeypox)

aksam.com.tr

Visual Capitalist'in haberine göre, bilim insanları ve uzmanlar gerekli bazı tedbirler alındığı sürece şuan için endişelenecek bir durum olmadığını söylüyor.

Maymun çiçeği virüsünün ortaya çıkması ve duyulmasıyla beraber insanların aklında çok sayıda soru işareti oluştu. Şimdi bu sorulara birlikte bakalım.

İşte maymun çiçeği virüsü hakkında bilinmesi gereken 5 şey:

1- Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) nedir?

Monkeypox, variola virüsü (çiçek hastalığı) ve sığır çiçeği virüsünü içeren Orthopoxvirus cinsinde bir virüstür. İlk olarak maymunlarda keşfedildiği için bu adı almıştır.

Virüsün çok farklı riskler oluşturan iki ana türünden biri:

Kırım Kongo kanamalı ateşi: Enfekte olan her 10 kişiden sadece 1'i ölüyor

2-Nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü ciltteki bir yaradan ya da solunum yoluyla bulaşabiliyor. Öte yandan bu hastalık, virüs bulaşan maymun, fare ve sincap gibi canlılardan ya da üzerinde virüs bulunan yatak örtüsü, elbise, kıyafet gibi ürünlerden de bulaşabiliyor.

3-Semptomları nelerdir?

Maymun çiçeği virüsünün ilk semptomları yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve asıl kilit noktası ise lenf bezlerinin şişmesidir. Lenf bezlerinin şişmesi bu hastalığın diğer hastalıklardan ayırt edilmesinde büyük rol oynamaktadır. Daha sonra yüzde başlayıp ilerleyen kızarıklık ve kaşıntı oluşur. Ardından bu durum vücudun diğer noktalarına ulaşmaya başlar.

Bilim insanları ve uzmanlar bu enfeksiyonun genelde 14-21 gün arasında sürebileceğini belirtiyor.

4-Maymun çiçeği (monkeypox) nereden geldi?

Virüs ilk olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde araştırma amacıyla tutulan maymunlarda keşfedildi. Virüs 1958'de keşfedildikten bir süre sonra insanlara bulaşmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü Nijerya'nın 2017'den bugüne kadar bildirilen 550'den fazla maymun çiçeği vakası yaşadığını bildirdi.

5-Yeni bir salgına neden olabilir mi?

Hayvan- insan etkileşimiyle bulaşan bu virüs insanlar arasında çok zor yayılmaktadır. Fazla ve uzun süreli yakın temasla bulaşma ihtimali yükselebilir.

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi Müdürü Tom Inglesby virüsle ilgili korkacak bir durum olmadığını belirterek "Bu noktada, sahip olduğumuz bilgilere göre genel halk için riskin çok, çok düşük olduğunu düşünüyorum" dedi. Şuan da uzmanların görüşüyle de korkulacak bir durum olmadığı sadece tedbirli olunması gerektiği vurgulanıyor.

Visual Capitalist'de yazan Nick Routley'in de ifade ettiği gibi gerekli tedbirlerle bu virüsü salgın olmadan atlatabiliriz.