Maymun çiçeği bebeğe geçebilir

Maymun çiçeği salgınına karşı Sağlık Bakanlığı bir rehber hazırladı. İşte rehberdeki maymun çiçeği salgını için yer alan ayrıntılar...

Başta Avrupa olmak üzere dünyada yayılmayı sürdüren maymun çiçeği salgınına karşı Sağlık Bakanlığı bir rehber hazırladı. Klinik tablo, ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Semptomların genelde 2 ila 4 hafta sürdüğü ancak ağır vakaların da ortaya çıkabileceği yer aldı. Virüsün, çiçek hastalığından daha az bulaşıcı ve daha az ciddi hastalığa neden olduğu ifade edildi. İşte rehberdeki ayrıntılar:

BULAŞ YOLLARINA DİKKAT

Çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etleri ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörü. İnsandan insana bulaşma, enfekte kişiyle uzun süreli yakın temas ve cilt lezyonlarıyla temas etmiş yatak çarşafı, havlu gibi yakın temastan kaynaklanabilir. Enfekte anneden bebeğe plasenta yoluyla geçebilir. Cinsel yolla bulaş bir diğer risk faktörü.

AVUÇLAR VE AYAK TABANLARINDA DÖKÜNTÜ

Vakaların yüzde 95'inde ellerin avuçlarını ve yüzde 75'inde ayak tabanlarını etkiler. Genital bölge ve kornea da etkilenir. Klinik tabloda bazı kişilerde ışığa hassasiyet, üşüme, terleme de görülebilir. Toplu taşımalarda vakanın hemen yanında oturan yolcular, evdeki izolasyonlarında hane halkı ile aynı ortamda bulunmadan kendilerini mümkünse ayrı bir odada izole edecekler. Hane halkı ile aynı ortamda bulunulduğunda maske takılacak.