Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, “Açıkta, ateş üzerinde ızgara yapılan et türlerinde oluşan kimyasalların DNA üzerinde kanser yapıcı etkide değişikliklere neden olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konuldu” dedi. Peki mangal keyfinin sağlığımızı tehdit etmemesi için hangi noktalara dikkat etmeliyiz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı doğru mangalın püf noktalarını anlattı.
Ateşe yaklaştırmayın
Et ateşe temas ettiğinde veya ateşe 15 cm’den yakın mesafede olduğunda kanserojen madde oluşma riski artıyor.
Küçük parçalar koyun
Büyük parça etlerin küçük parça etlere göre pişme süresi daha uzundur. Bu da kanserojen madde oluşum riskini artıracağından küçük parça etleri kullanın.
Yağları temizleyin
Etin üzerindeki yağ tabakalarının etten ayrılması kanserojen bileşenlerin oluşmasını azaltıyor. Mangalda kullanılacak etten bu kısımları ayırın.
Sosisten kaçının
Sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerin kolon kanseri riskini artırdığı biliniyor. Ayrıca bu etlerde mangalda pişirme esnasında diğer etlere göre kanserojen madde oluşma riski daha yüksek.
Baharat önemli!
Bilimsel çalışmalar, marine işlemi sırasında kırmızıbiber, karabiber ve kekik kullanılan etlerde daha az kanserojen madde oluştuğunu ortaya koyuyor.
Salatayla tüketin
Mangal etinin yanında bol yeşilbiber ve maydanoz içeren salata tüketmek çok daha faydalı.