Liseli mucitler horlamayı önleyecek

Liseli öğrenciler, horlama problemini ortadan kaldıracak buluşa imza attı. Şişerek uyaran yastık eğer horlama kesilmezse; titreşime geçerek, daha belirgin şekilde uyararak horlamayı engelleyecek.

ÇÖZÜM: ŞİŞEN YASTIK

Kayseri Arif Molu Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Biyomedikal Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen yastıkla horlama problemi çözülüyor. Projeyle horlayan insanlar yastığın yavaş ve sessizce şişmesiyle uyandırılmadan uyarılıyor. Horlamanın devam etmesi durumunda ise yastık titreşime geçerek, kişi daha belirgin bir şekilde uyarıyor. Teşhis ve tedavi olarak kullanılabilen yastıkla horlama, cerrahi işlem uygulanmadan ortadan kalkıyor.

CERRAHİ MÜDAHALE YOK

11'inci sınıf öğrencisi Ömür Efe Baydar, projeyi şu sözlerle anlattı: "Bizim projemizde tedavi yöntemi olarak cerrahi müdahale yapmadan tedaviyi amaçlıyoruz. Horlayan insanın da etrafındakilerinin de uyku sağlığı bozuluyor. Horlamayı çözersek, 8 saatlik uykuyu daha verimli geçirebiliriz. Hem günümüz daha iyi geçecek hem de odaklanma süresi artacak. O yüzden horlamayı toplumsal bir mesele olarak düşünüp, bunu çözmeyi hedefledik."