Bayram sabahında et kesim telaşı olanlar, genellikle kahvaltı öğünün atlarlar. Kahvaltı günü en önemli öğünüdür. Telaşla evden çıkanlar için, kahvaltı olarak 1 su bardağı süt, 1 avuç badem ve 3 adet kayısı pratik bir öneri olacaktır. Kurban bayramında özellikle et tüketimi fazla olduğu için, kronik hastalığı olan bireyler, özellikle kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, böbrek rahatsızlığı ve yüksek kolesterolü olanlar, fazla et tüketimimnden olumsuz etkilenmektedirler. Günün her öğününde kurban eti tüketikleceğinden, mktarları öğünlere bölerek tüketmek en doğrusudur. Kahvaltıda aşırıya kaçımaması çok önemlidir. Kurban Bayramı sabahında mutlaka hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. Aç karna sindirimi zor olan et in tüketimi midede hazımsızlık ve ağrı şikayetlerine yol açabilir. Kahvaltıda protein oldukça önemlidir.Peynir ve yumurta oldukça iyi protein kaynaklarıdır. Yanında mutlaka C vitamini kaynağı olarak domates, yeşil biber, maydanoz ve salatalık tüketilmelidir. Yanında Tam buğday ekmeği veya kepekli simit tercih edilebilinir. Zeytin ve ceviz omega 9 ve omega 3 kaynağıdır ve kahvaltının vazgeçilmezidir. Kurban bayramında, kahvaltıya yetişmiş bir et kavurmasını tüketmek istiyorsak, miktarında ölçülü davranmalıyız. Diğer öğünlerde ana yemek olarak tüketeceğimiz kavurmanın kahvaltıda miktarını azaltmalıyız. 2 adet yumurtayla 2 yemek kaşığı kavurma eklenerek yapılan kavurmalı yumurta en iyi kavurma tüketim yöntemidir.
Kurban etine yağ katmayın
Kurban eti kullanılarak yapılan yemeklerde yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.
Kavurmayı öğlen yiyin
Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze ve yogurt posa ve kalsiyum içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir. Eti pişirirken kısık ateşte ağır ağır pişirmek gerekmektedir. Özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, özellikle haşlama yöntemi ile pişirerek tüketmelidirler. Sıkça görülen ve sorun oluşturabilen reflüden korunmak için kızartma ve yağle et tüketiminden uzak durulmalıdır.
İkramları ölçülü tüketin
Özelikle baklava, börek ve zeytinyağlı sarma gibi besinlerin glisemik indeksi yüksektir. Glisemik indeks; karbonhidratların kan şekeri üzerinde yarattığı etkidir. Daha hızlı kana karışıp kan şekerini yükselten karbonhidratların glisemik indeksi yüksektir. Glisemik indeksi ne kadar düşük olursa, o kadar uzun sürede tüketilen besin kana karışıp kandaki şeker oranını çok daha seviyeli bir şekilde yükseltir. Sindirim sistemimizi de çok yormazlar. Bu nedenle de glisemik indeksi düşük olan baklagiller, bulgur, sebzeler, süt ve yoğurt gibi besinlere ana öğünlerde sıkça tüketilmelidir.