Kronik ağrılar kontrol altında

Vaktinde yatıp sabah yorgun, hatta ‘dayak yemiş' gibi kalkıyorsanız, kas ve kemikleriniz ağrıyorsa siz de kronik ağrılarla savaşıyorsunuz demektir.

Günümüzün önemli sağlık sorunlarından biri olan 'fibromiyalji' ülkemizde nüfusun yaklaşık yüzde 9'unu etkileyecek kadar yaygın görülen romatizmal bir hastalık. Öyle ki her yıl yaklaşık 100 bin kişinin fibromiyalji tanısı aldığı ve bu rakamın her yıl artacağı belirtiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şule Arslan, fibromiyalji için henüz kesin bir çözüm olmasa da çeşitli tedavi yöntemleriyle semptomların kontrol altına alınabildiğini belirtti.

4 ÖNEMLİ KURAL

● Semptomları şiddetlendirebildiği için fiziksel ve ruhsal stresten uzak durmaya çalışın.

● Hareketsizlik, kilo alımına ve fibromiyalji belirtilerinin artmasına yol açabiliyor. Bu nedenle hareketsiz bir yaşamdan kaçının.

● Düzenli olarak egzersiz yapmayı alışkanlık edinin.

● Uyku hijyenine dikkat etmeniz semptomların alevlenme riskini azaltıyor.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

Prof. Dr. Arslan, "Tedavide hedef, ilaç ve ilaç dışı yöntemlerle hastanın yaşam kalitesini artırmaktır" dedi: "Hastaya göre farkındalık teknikleri, fizik tedavi modaliteleri, akupunktur ile hidroterapi/balneoterapi programları öneriliyor."