Kovid'in yeni belirtisi ağız ülseri!

Salgında altıncı dalga endişesi yaşanırken, Omicron'un alt varyantının yeni semptomu ortaya çıktı. Uzmanlar, varyantların, yakın zamanda Kovid geçirenleri bile enfekte ettiğini belirterek, “Yeni belirti ağız ülserleri” dedi.

Koronavirüs vakaları dünyanın dört bir yanında artış gösteriyor. İngiltere'de Omicron BA.5 mutasyonundan kaynaklı vakalar günde 300 binin üzerine çıktı. Hastalığın semptomları da adım adım değişiklik gösteriyor. Kovid esas olarak ateş, öksürük ve koku kaybı gibi semptomlarla ilişkili olsa da, yeni Omicron varyantlarının körüklediği vakalarında belirtiler de değişiklik gösteriyor. Bilim insanı Denis Kinane, "Aşı programı aracılığıyla Kovid'in etkisini azaltmadaki başarımıza rağmen, virüsün ortadan kaybolmak üzere olmadığı açık" diyerek tehlikenin altını çizdi ve şunları söyledi: "Yeni alt varyantlar, yakın zamanda Kovid geçirenleri bile yeniden enfekte ediyor. Hastalığın yeni belirtisi olarak, ağız ülserlerinin çok yaygın olduğu ifade ediliyor. Bu durum, açıklanamayan bir şekilde dilinizin yüzeyinde değişikliklere yol açabiliyor."

YÜZDE 36'SINDA GÖRÜLDÜ

Ayrıca, The International Journal of Dermatology'de yayınlanan ve ağız ülserlerinin Kovid'in bir belirtisi olarak ortaya çıkabileceği iddiasını destekleyen bir araştırma makalesi yayımlandı. Laboratuvar onaylı 59 Kovid hastasına bakıldığında, 24 hastada yani yaklaşık yüzde 36.3 oranında oral ülser ortaya çıktı. Araştırmaya göre bu işaret, bir başka geleneksel Kovid semptomunun yanında görünebiliyor: 'Tat ve koku kaybı.' Uzmanlar, koronavirüs nedeniyle çıkan ağız yaralarının, hafif olabileceğini, ancak özellikle yaşlı ve bağışıklığı baskılanmış hastalarda "daha şiddetli" olabileceğini ifade ediyor.