Kovid ve gribi engelleyen sprey insanda denenecek

Kovid-19 ve influenzaya karşı geliştirilen “burun spreyi” için başvuruda bulunuldu. Doç. Dr. Şeker, spreyin insan deneylerine başlayacağını açıkladı.

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, Kovid-19 ve influenza gibi virüslerin insan hücrelerine tutunmasını engelleme potansiyeli bulunan burun spreyinin insan deneylerine başlanması için izin başvurusunda bulundu. Çalışmalarının, Kovid-19 ve influenza gibi virüslere karşı etkisine ilişkin yürüttükleri hayvan deneylerinin başarıyla tamamlandığını bildiren Şeker, sonuçların Amerikan Kimya Bilimi'nin Enfeksiyon Hastalıkları dergisinin kapak konusu olarak yayımlandığını belirtti.

Doç. Dr. Urartu Şeker, TÜBİTAK Kovid-19 Platformu tarafından da doğrudan desteklenen çalışmalarını ürüne dönüştürmek için bir ilaç firmasıyla çalışmalara başladıklarını, bu kapsamda insanlar üzerindeki klinik deneyleri başlatacaklarını bildirdi. Bunun için gerekli izin başvurularını tamamladıklarını aktaran Şeker şunları kaydetti:

"Hayvan deneylerinde gördüğümüz sonuca göre, burun spreyinin koruma süresi virüsün en yüksek dozlarında 3-4 saat arasında farklılaşıyor, daha düşük virüs dozlarında daha uzun süre koruma bekliyoruz."

KANA ASLA KARIŞMIYOR

"Virüslere karşı ilk basamak korumada oldukça etkili ve güvenli molekül ortaya konmuş oldu. Bu molekülün üst solunum yollarından yani ağız ve burun yoluyla alınmasını öngörüyoruz. Deneylerimiz, bu molekülün doğrudan kana karışmadığını ve koruyucu bariyer oluşturma fonksiyonu olduğunu gösterdi."